Chiftele din fasole. Un festin culinar, după o rețetă mănăstirească

Chiftele din fasole. Un festin culinar, după o rețetă mănăstirească Chiftele. Sursa foto: Pixabay

Chiftele mânăstirești din fasole. Reţeta este cuprinsă într-o carte cu mâncăruri de post publicată în urmă cu mai bine de două decenii sub binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim din Bucureşti.

Chiftele mânăstirești din fasole. Reţeta este mai puţin întâlnită în cărţile de bucate, dar este des preparată în mănăstiri. Este vorba despre „chiftele din fasole boabe cu garnitură din orez”. Aşa se regăseşte în volumul „Mâncăruri şi dulciuri de post”. Volum publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină.

Chiftele mânăstirești din fasole. Vei uita de chiftelele clasice din carne

Chiftele mânăstirești din fasole sunt ideale nu doar pentru cei care ţin post, ci şi pentru cei aflaţi la o cură de slăbire. Din acest motiv, ne-am gândit să vă prezentăm o reţetă specială, fără carne, dar deosebit de gustoasă.

Ingredientele necesare pentru patru porţii de chiftele mânăstirești

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Două căni de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzelă
  • O cană de orez
  • O ceaşcă de ulei
  • Două cepe
  • 5-6 căţei de usturoi
  • Un morcov
  • Un păstârnac
  • Două frunze de dafin
  • O legătură de mărar
  • O legătură de pătrunjel
  • 50 grame de făină
  • Sare, cimbru (după gust)

Chiftele mănăstireşti din fasole boabeChiftele mânăstirești din fasole. Sursa foto: retetesivedete.ro.

Cum se prepară această reţetă

Chiftele mânăstirești: Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, evident tocate.

Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă. Nu aruncaţi zeama, pentru că o să vă trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuitată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are).

Chiftea, Muştar, Carne, Luând Prânzul

Chiftele din fasole. Sursa foto. Pixabay

Chiftele mânăstirești: Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie să fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez. Reţeta delicioasă este oferită de retetesivedete.ro.