Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie

Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie Locul încărcat de mister, despre care se spune că a fost construit prin vrăjitorie. Sursa foto: CConstantin Cristina / Facebook

Multe locuri din România au în spate povești impresionante. Cetățile aflate în ruine sunt deseori încărcate de istorie, de mister și de puțin paranormal. Poveștile localnicilor sunt fascinante, iar despre una dintre aceste cetăți se spune că ar fi fost construită de o vrăjitoare, pentru ca un prinț să o ia de soție.

Cetatea țărănească Slimnic are o poveste captivantă. Ea mai este cunoscută ca Cetatea Mândră (Stolzenburg) și se află la circa 18 kilometri de Sibiu, spre Mediaş. Ridicată în secolul al XIV-lea pe coama unui deal din mijlocului satului Slimnic, ea avea rolul de avanpost al Sibiului şi de apărare al drumului spre Mediaş. În anul 2010 a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Cetatea țărănească Slimnic are o istorie tumultuoasă

Cetatea țărănească Slimnic a fost proiectată ca un ansamblu militar, fiind prevăzută cu tunuri de apărare. În interiorul cetății a fost construită și o mică capelă gotică, singura care mai poate fi admirată astăzi. Construcția bisericii a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, dar nu a fost niciodată terminată.

Numeroasele atacuri asupra cetății sunt motivul pentru care bolțile care urmau să acopere zidurile au rămas la stadiul de proiect. În anul 1500, tavanul din lemn al sălii bisericii a fost înlocuit cu o boltă gotică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asediile asupra cetății au fost nenumărate între anii 1529 și 1706. Prima fortificaţie a fost ridicată din piatră, în secolul al XIII-lea, în timpul marii invazii tătare. A fost reconstruită din cărămidă în secolul al XV-lea, cu ziduri impresionante de 3,5 metri grosime. Cetatea a fost cucerită de oastea lui Ioan Zapolya și recucerită apoi de localnici. În timpul rebeliunii curuților, cetatea a fost incendiată de mai multe ori.

Cetatea din Sibiu cu o poveste impresionantă

Curtea interioară a cetății Slimnic. Sursa foto: CConstantin Cristina / Facebook

Ce mai putem vedea astăzi din cetate

În anul 1717, zidurile și biserica din cetatea țărănească Slimnic au început să fie renovate. Doi ani mai târziu lucrările au fost oprite din cauza epidemiei de ciumă. Anul 1855 aduce demolarea unei părți din biserică, iar în 1959 au început lucrările de restaurare a clopotniței, a zidurilor și a turnului de apărare din nord-vest.

Astăzi, din vechea cetate mai putea vedea zidurile exterioare şi zidul nordic, cu turnul clopotniţă care are trei niveluri. Capela gotică de la parter a rămas în picioare. De asemenea mai putem vedea turnul de poartă, fortificat cu herşe şi guri de aruncare. În picioare a rămas și pasajul fortificat spre curtea fântânilor aflat spre sud. Peretele de vest păstrează încă ferestrele ogivale.

Turnul clopotniță de la cetatea țărănească Slimnic

Turnul clopotniță de la cetatea țărănească Slimnic. Sursa foto: CConstantin Cristina / Facebook

Cetatea țărănească Slimnic, casa unei vrăjitoare

Majoritatea cetăților din România au în jurul lor povești captivante, din care nu lipsesc elementele de paranormal. Același lucru se întâmplă și cu cetatea țărănească Slimnic. Una dintre legendele acestui loc spune că cetatea ar fi fost construită de o vrăjitoare, pentru ca un prinț să o ia de soție.

Legenda spune că în acele locuri trăia un vrăjitor cu cele trei fiice ale sale, pricepute în magie. Atunci când a venit vremea să se mărite, pretendenții au fost trei prinți, care le-au pus să construiască câte o cetate. Fiica mai mare a construit singură, în doar o zi, o cetate pe dealul Tălmaciului. Datorită frumuseţii sale, construcţia a fost numită „Coroana Ţării”/„Landskrone”. Fiica mijlocie a construit, tot singură, în trei săptămâni, cetatea Stolzenburg. Cea mai mică dintre surori, a ales să își construiască cetatea pe cel mai mic deal, Mihail de la Cisnădioara. Ea a spus că de una singură nu poate face nimic și a cerut ajutorul lui Dumnezeu.

Cetatea Landskrone și cetatea țărănească Slimnic, care au fost construite din mândrie și vrăjitorie, au rămas doar niște ruine. Cetatea Michelsberg, lucrarea mezinei și credincioasei fiice de vrăjitor, a rămas în picioare până astăzi, potrivit Agerpres.