Cetatea din România care a adăpostit una dintre cele mai sângeroase închisori

Cetatea din România care a adăpostit una dintre cele mai sângeroase închisori

Cetatea Făgăraș atrage numeroși turiști, mai ales datorită poveștii pe care o ascunde în trecut. Fortăreața a fost locul sumbru în care numeroși oameni au murit

Cetatea Făgăraș este considerată una dintre cele mai frumoase din țara noastră. Poziționată într-un cadru superb, înconjurată de un lac, fortăreața pare că a găzduit povești pline de farmec în trecut. Din nefericire, aceasta a adăpostit una dintre cele mai sângeroase închisori din țara noastră. Cetatea Făgăraș face parte dintr-o filă neagră a istoriei pentru o anumită perioadă de timp.

Cetatea Făgăraș, trecut sumbru ascuns dincolo de zidurile impozante

Cetatea Făgăraș este denumită și cetatea care nu a fost niciodată cucerită. Lucrările de ridicare aceste impozante fortărețe au debutat în anul 1310. Conform datelor oficiale, pe același loc a fost ridicată în trecut o construcție din pământ și lemn.

Cetatea Făgăraș a fost ridicată cu un scop clar, respectiv acela de a asigura o protecție pentru inima Transilvaniei, un adevărat zid de apărare în fața atacatorilor de tari și otomani,

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu anul 1630 a fost săpat un șanț de apărare în jurul cetății. Pentru a fi umplut cu apă acesta a fost conectat până la râul Olt printr-un canal despre care se consideră că era secret.

Cetatea din România care a adăpostit una dintre cele mai sângeroase închisori. Locul este vizitat de mii de turiști

Cetatea din România care a adăpostit una dintre cele mai sângeroase închisori. Locul este vizitat de mii de turiști

Accesul se făcea pe una dintre porțile în sper care se deschidea un pod retractabil. Cetatea Făgăraș a fost transformată ulterior în temniță. Astfel au stat închiși dincolo de zidurile groase ale acestei fortărețe șerbii răzvrătiți împotriva regimurilor.

A fost transformată în școală

Locul a deservit de-a lungul existenței mai multor destinații. A fost transformat în școală cu predare în limba română. Decizia din 1657 a aparținut contesei Zsuzsanna Lorántffy, soția principelui Gheorghe Rákóczi I.

Unitatea școlară a funcționat până în 1696. Odată cu ocupația habsburgică, fortăreața a fost preluată de austrieci. S-a transformat de atunci în cazarmă militară și ulterior ca închisoare militară.

Din 1948, destinația Cetății Făgărașului s-a schimbat din nou. Regimul comunist a decis că acestea să fie un loc de încarcerare al celor care se împotriveau regimului. Astfel au fost arestați aici avocați, doctori,studenți, polițiști și implicit țărani simpli. Toți au trecut prin tortură fiind supuși unor tratamente crunte.

Dincolo de zidurile groase, erau amenajate camere speciale de tortură în care mai ales țăranii care se împotriveau colectivizării erau bătuți. Cei mai mulți dintre ei ajungeau să își piardă viața slăbiți de tratamentele dezumanizante.

În prezent, Cetatea este una dintre cele mai vizitate din țara noastră. Turiștii sunt atrași de poveste fascinantă acesteia dar și de modul în care fortăreața fost păstrată. În ultimii ani au fost realizate numeroase lucrări de restaurare a acestui monument istoric.