Potrivit Colossal, care consmnează statistica National Oceanic and Atmospheric Administration, mai puţin de 5% din oceanele lumii au fost explorate, iar asta înseamnă că 95% din ceea ce se află sub apă nu a fost încă accesibil ochiului omenesc.  

Yoji Ookata, care şi-a obţinut permisul de scufundăril, la vârsta de 21, iar ultimii 50 de ani i-a petrecut făcând explorare şi documentare în largul coastelor Japoniei, a decoperit recent, în apropiere de Amami Oshima, mai multe modele geometrice trasate pe fundul apei, cu un diametru de aproape şase metri.

Pentru că pur şi simplu nu îşi putea explica ce a generat acele cercuri pe nisip, la aproximativ 80 metri adâncime, el a apelat la ajutorul prietenilor. Alături de o echipă de la televiziunea NHK, Yoji Ookata a documentat ceea ce el a numit "cercul misterios".

Folosind camere subacvatice echipa a descoperit că vinovat pentru formele de pe nisip este un peşte de doar câşiva centimetri în lungime, Puffer, care înoată neobosit zi şi noapte şi crează desene 3 D la scară mare. Cercetarea amănunţită a acestui obicei bizar pentru un peşte, a scos la iveală faptul că de fapt  "cercul misterios" serveşte mai multor funcţii esenţiale pentru ecosistem, dintre care cea mai importantă este atragerea partenerilor.

Se pare că peştii de sex feminin sunt atraşi de dealuri şi văi în nisip, pe care le parcurge cu atenie pentru a-şi descoperii partenerul. În cele din urmă cei doi depun ouă în centrul cercului, iar şanţurile acţionează ca un tampon natural faţă de curenţii oceanici, iar astfel puii sunt protejaţi.