Cel mai mare pelerinaj din Europa are loc în România. Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la Șumuleu

Cel mai mare pelerinaj din Europa are loc în România. Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la Șumuleu Pelerini din toate colțurile Europei. Sursa foto: Inquam

Sute de mii de pelerini din toate colțurile Europei sunt așteptați la Biserica Maicii Domnului din Șumuleu Ciuc pentru a sărbătorii Rusaliile Catolice. Trenul care îi transportă pe credincioșii romano - catolici a ajuns în această dimineață în gara din Arad.

Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la Șumuleu Ciuc

Protopopul Romano-Catolic din Arad, Király Árpád, a avut câteva cuminte înaintea evenimentului ceremonios care va avea loc duminică.

„Este foarte important să știm că toți suntem pelerini pe acest pământ și așa cum am reușit să întâmpinăm, să ne rugăm împreună, să fim în rugăciune și în credință, așa ne va ocroti Sfânta Fecioară Maria”, a declarat Protopopul Romano-Catolic.

Autoritățile estimează că peste 300.000 de pelerini vor participa la slujba ținută de Rusaliile Catolice. Unii dintre ei au plecat deja în drumul spiritual care începe în Mariazell, Austria și traversează Via Mariae. Credincioșii parcurg sute de kilometri pentru a se ruga la Biserica Maicii Domnului din Șumuleu Ciuc. Pelerinii se roagă pentru sănătatea și bunăstarea lor și a familiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pelerinaj

Pelerinaj. Sursa foto: doxologia

Drumul pe care a pășit Iisus

Autoritățile din Ungaria au pus la dispoziția celor 2.000 de pelerini mai multe garnituri de tren care să-i transporte la Șumuleu Ciuc. Fără a face rabat de la tradiția veche de secole, credincioșii se opresc mai întâi la catedrala franciscană din Șumuleu.

O parte din pelerini își continuă drumul spiritual pe Dealul Crucii spre altarul așezat în aer liber pe o pantă abruptă. Este locul în care Iisus s-a oprit în drumul Său spre muntele Golgota.

Și în acest an sunt așteptați oficialii de la Budapesta. Străzile orașului Miercurea Ciuc au devenit neîncăpătoare pentru pelerini sosiți cu mașinile personale sau cu autocarele. Organizatorii au pus la dispoziția credincioșilor romano-catolici locuri speciale de cazare.

Pelerini de Florii

Pelerini. Sursa foto: Doxologia

Peste 2.000 de pelerini vor sosi din Ungaria

În drum spre Șumuleu-Ciuc pelerinii rostesc rugăciuni și interpretează cântece bisericești. Paza este asigurată de sute de jandarmi și forțe de ordine, voluntari și salvamontiști.Procesiunea a început la ora 10:30 în fața bisericii franciscane și este condusă de un sobor preoți și mai mulți tineri merituoși.

Slujba religioasă începe la ora 12:30 și va fi oficiată de Felföldi László,episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs. Pelerinii au început acest drum spiritual în urmă cu 450 de ani, ceremonia este asociată cu un eveniment din 1576, când Ioan Sigismund ar fi impus romano-catolicilor religia unitarian. Doar statuia făcătoare de minuni de la Șumuleu Ciuc l-a întors pe Sigismund, iar romano-catolicii au reușit să-și mențină credința.