Cel mai cumpărat aliment, de trei ori mai scump. Cât a ajuns kilogramul
- Emma Cristescu
- 13 octombrie 2022, 21:29
Nu mai este o surpriză că prețurile au crescut considerabil și că românii trebuie să plătească sume uriașe pentru mâncare. Ultimele studii au arătat că un aliment foarte cumpărat de oameni s-a scumpit și că a devenit un lux pentru majoritatea.
Produsele alimentare au ajuns să coste cu 9,2% mai mult decât în primăvară şi cu 20% peste nivelul din martie 2020. Românii se confruntă cu prețuri uriașe și în piețe, iar cele mai cumpărate produse au devenit un lux.
Impactul real al scumpirilor este semnificativ mai ridicat decât cel anunțat de economiști, iar motivele sunt războiul din Ucraina și pandemia de COVID-19.
Uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Și prețul cepei, o legumă foarte căutată de români, s-a triplat. Un kilogram de ceapă a ajuns să coste 7 lei.
Deşi românilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, Institutul Național de Statistică a anunțat că până la 50% dintre comercianți au intenția de a majora costurile la produsele și serviciile pe care le oferă. În această toamnă urmează să se scumpească și alte produse. Fondul Monetar Internațional a anunțat că prețurile vor crește, din nou, la începutul anului viitor. Se prevede o modificare majoră în 2023, valoarea alimentelor ajungând de la un adaos de 4%, la unul de 11%.
Când vor scădea prețurile în România
Cu toatea astea, analiștii au declarat că situația s-ar putea remedia până la finalul anului 2023, când rata inflației ar putea ajunge la 7,7%. PIB-ul s-a modificat și el în acest an, de la un sold negativ de 7%, la unul de 8,4%, arată statisticile.
„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.
Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară”, a anunțat și BNR la începutul lunii octombrie, potrivit Cancan.