Evenimentul Zilei > International > Ceaușescu la xerox. Ce pune la cale Kim în Adunarea Populară Supremă
Ceaușescu la xerox. Ce pune la cale Kim în Adunarea Populară Supremă

Ceaușescu la xerox. Ce pune la cale Kim în Adunarea Populară Supremă

În general, în Coreea de Nord sesiunile organului legislativ al țării sunt folosite pentru a prezenta schimbări sau mesaje politice importante.

Coreea de Nord va convoca o reuniune a Adunării Populare Supreme (SPA) la sfârșitul lunii ianuarie, a informat presa nord-coreeană.

Adunarea Populară Supremă se reunește de obicei o dată pe an, în luna aprilie, pentru a aproba deciziile Partidului Muncitorilor aflat la guvernare. Coreea de Nord a folosit, de asemenea, sesiunile Adunării pentru  a dezvălui schimbări sau mesaje politice importante.

„A patra sesiune a celei de-a 14-a Adunări Populare Supreme a Republicii Populare Democrate Coreea va fi convocată la Phenian la sfârșitul lunii ianuarie”, a informat Agenția Centrală de Știri (KCNA) din Coreea de Nord.

Decizia a fost luată vineri într-o ședință plenară a prezidiului SPA, a adăugat KCNA.

Reuniunea Adunării se așteaptă să aibă loc după Congresul Partidului Muncitorilor de la începutul lunii ianuarie, ținut prima dată după patru ani, scrie agenția sud-coreeană Yonhap.

Coreea de Nord este cea mai izolată țară din lume, astfel că informațiile cu privire la deciziile lui Kim Jong-un trebuie interpretate printre rândurile media de stat.

Se pare că greutățile economice prin care trece țara sunt pe cale să provoace colapsul regimului lui Kim, deși liderul de la Phenian nu pare a da vreun semn că vrea să se îndepărteze de la linia singurei dinastii comuniste din istorie. În acest sens fiind comparat de presa occidentală cu un Ceaușescu mai tânăr

Pe de altă parte, Kim nu-și mai poate permite să țină Coreea de Nord complet tăiată de restul lumii. Programul nuclear și balistic al Phenianului este văzut ca o garanție pentru supraviețuirea lui Kim.

Însă crucială va fi noua linie adoptată de administrația americană a lui Joe Biden cu privire la dosarul nuclear al Coreei de Sud. După ce Donald Trump a organizat două summit-uri istorice cu omologul său nord-coreean, rezultatele, adică denuclearizarea țării sau demersuri în acest sens, nu s-au concretizat.

Mai mult, la ultima paradă militară din Phenian, Coreea de Nord a dezvăluit noi arme de distrugere în masă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE