Evenimentul Zilei > International > Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui Biden
Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui Biden

Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui Biden

Viitorul președinte al Statelor Unite și-a exprimat intenția de a se întâlni cu liderul de la Phenian, sub o singură condiție: să-și reducă capacitatea nucleară.

Observatorii s-au pus însă de acord cu privire la faptul că președintele nord-coreean, Kim Jong-un, nu va renunța la programele sale nucleare și balistice.

Faptul că deține arma nucleară este o garanție pentru Kim, și singura, în a-și asigura supraviețuirea la putere, și nu numai.

Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a organizat două întâlniri cu omologul său nord-coreean, o initiativă care a stupefiat Coreea de Sud și cancelariile occidentale, Trump fiind acuzat că, astfel, legitimează puterea nucleară a Coreei de Nord.

Pe de altă parte, întâlnirile lui Trump cu Kim nu s-au soldat cu nimic concret, cele două părți nereușind să ajungă la un acord privind cerințele de denuclearizare a Coreei de Nord.

Kim a cerut să fie ridicate sancțiunile economice împotriva țării sale, în timp ce partea americană a subliniat că regimul din Coreea de Nord nu a făcut suficiente progrese în materie de dezarmare nucleară. Mai mult, programul balistic al Coreei de Nord a progresat.

Băgatul în seamă nuclearo-balistic

În fața eșecului cu Donald Trump, specialiștii se așteaptă ca liderul de la Phenian să lanseze noi provocări, odată că noua administrație de la Casa Albă să-și intre în drepturi.

Izolat politic și economic, pentru Kim este esențial să future în continuare amenințarea nucleară ca garanție a supraviețuirii dinastiei ce-i poartă numele, singura dinastie comunistă din istorie.

Numai că aceasta ar comporta riscuri cu administrația Joe Biden, potrivit politicienilor sud-coreeni și a observatorilor situației din peninsula coreeană.

Un demers de „testare” a administrației Biden ar pune în pericol situația din ambele Corei, a estimat ministrul sud-coreean al Unificării, Lee In-young.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE