UE i-a spus lui Joe Biden ce așteaptă de la el și de la SUA
- Tudor Borcea
- 6 decembrie 2020, 22:43
Ușurată de plecarea lui Donald Trump, Uniunea Europeană va trebui să-și demonstreze unitatea pentru a reconstrui cât mai repede un parteneriat cu Washington.
Din câte își pot aminti diplomații, acest lucru nu se mai întâmplase niciodată. Dar europenii au fost foarte zguduiți de președinția lui Donald Trump și acum visează la un nou început cu Joe Biden.
Așa că blocul comunitar a luat taurul de coarne și intenționează să le arate clar americanilor ce așteaptă ei de la Statele Unite. Aceasta, chiar înainte ca viitorul președinte să preia controlul asupra țării și să facă prima sa deplasare la Bruxelles, unde este așteptat în prima jumătate a anului 2021, atât de liderii UE, cât și de NATO.
Chestiunea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite va fi astfel pe meniul discuțiilor celor 27 săptămâna viitoare, la Bruxelles.
Într-un proiect de concluzii, europenii solicită „un parteneriat transatlantic puternic bazat pe interese comune și valori comune” și spun că sunt „gata să discute priorități comune cu noul președinte al Statelor Unite”, scrie Le Figaro.
Mai multe teme sunt menționate în acest document provizoriu: multilateralismul, răspuns global la lupta împotriva Covid-19, climat, redresare economică și comerț, securitate, digital și tehnologie.
Dovadă că subiectul agită foarte mult Bruxellesul, două „lucrări” - una propusă de președintele Consiliului European, Charles Michel, cealaltă de Comisie - au fost lansate săptămâna aceasta. „Trebuie să ne unim forțele pentru a forma agenda globală”, susține Charles Michel, care se arată foarte ambițios.
Comisia și-a pus pe masă „noua agendă UE-SUA pentru schimbări globale”. Mulți experți în relații transatlantice salută faptul că Uniunea Europeană preia inițiativa. „A nu aștepta directivele și așteptările de la Washington, dar a veni cu propunerile sale este un efort uriaș din partea UE. Este inedit. Europenii au acum mai multă încredere”, a declarat Alexandra de Hoop Scheffer, de la German Marshall Fund.
Pentru Pierre Vimont, fostul ambasador al Franței la Washington, acest mod de lucru face posibilă alimentarea unor concepte scoase de multă vreme la înaintare de Franța: „autonomie strategică”, „Europa geopolitică” sau chiar „suveranitatea europeană”.
„Această abordare ne permite să stabilim cursul și să le arătăm următorilor interlocutori și parteneri că Europa are idei și că știe unde vrea să ajungă”, a estimat Vimont.