Brexit. Ultima șansă pentru un acord între Marea Britanie și UE
- Tudor Borcea
- 6 decembrie 2020, 20:03
Britanicii și europenii au intrat, de duminică până luni, într-o fază de discuții intense, văzută ca o ultimă șansă de a încheia în cele din urmă un acord comercial post-Brexit și de a evita un „no deal” la sfârșitul anului.
„Vom munci foarte mult pentru a obține un acord”, a promis negociatorul-șef britanic David Frost la sosirea sa în Bruxelles, unde discuțiile au fost reluate după ce, vineri, au fost întrerupte după o săptămână nereușită la Londra.
„Vom vedea dacă putem merge mai departe”, a avertizat negociatorul european Michel Barnier, sâmbătă seara, într-un tweet care și-a exprimat prudența cu privire la rezultatul acestei noi sesiuni de discuții.
Acest „nou efort” a fost decis sâmbătă seara la cel mai înalt nivel de prim-ministrul britanic Boris Johnson și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Boursorama.
Cei doi oficiali vor face o nouă analiză, luni seara, sub presiuni din ce în ce mai puternice asupra calendarului negocierilor, întrucât un posibil acord comercial va trebui încă ratificat de parlamentele britanic și european înainte de a intra în vigoare pe 1 ianuarie.
„Suntem probabil în ultimele zile pentru a fi în măsură să putem decide dacă poate exista un acord”, a declarat, duminică, pentru BBC, George Eustice, ministrul britanic al Mediului.
„Sensibilități diferite”
În ceea ce privește UE, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, consideră că va trebui făcută o alegere „în zilele următoare”.
„Fie pentru a continua să negociem, fie pentru a lua notă de „un no deal”. Pentru că dacă acesta este cazul, este mai bine să îl ști acum decât la Crăciun”, a declarat oficialul francez Journal du Dimanche.
Irlanda, în prima linie în cazul unui acord negativ, a pledat duminică pentru ca negocierile să aibă succes.
Absența unui acord „va avea un cost foarte, foarte greu și va fi foarte, foarte destabilizantă pentru Marea Britanie și Irlanda”, a avertizat ministrul irlandez de externe Simon Coveney la RTE. El a spus că este încrezător că „echipele de negociere și liderii politici vor găsi o ieșire”.
Germania, care deține în prezent președinția UE, a reamintit sâmbătă seară că nu va accepta un acord „cu orice preț”.
Un angajament menit să-i liniștească pe europeni, într-un moment în care săptămâna trecută au apărut tensiuni între cei 27, unii temându-se că UE, împinsă de Berlin, va acorda concesii prea mari pentru a evita un „acord negativ” post-Brexit.
Negociatorul european Michel Barnier urmează să facă bilanțul discuțiilor cu statele membre luni dimineață devreme, în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor lor.
„În cadrul celor 27, există sensibilități diferite. Ar fi naiv să negăm acest lucru”, a recunoscut Clément Beaune. Dar „în ultimele zile, marii jucători s-au realiniat din nou, toți în aceeași poziție”.
El a reiterat faptul că, în cazul unui acord „neconform” cu interesele Franței, în special pentru pescuit , Franța își poate pune „veto-ul”.