Brexit. UE nu mai are concesii de oferit. Franța amenință Londra

Brexit. UE nu mai are concesii de oferit. Franța amenință Londra

Cu patru săptămâni înainte de ruptura definitivă dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, un acord post-Brexit nu a fost încă încheiat între cele două părți. În timp ce negocierile par a se eterniza, Franța nu exclude să se opună prin veto unui acord pe care-l va considera prost.

În timp ce cele două părți afirmă că au intrat în ultima fază a negocierilor, surse europene au declarat că UE nu mai este decât la „milimetri distanță” de a oferi toate concesiile pe care le putea oferi în negocierile comerciale cu Marea Britanie pentru un acord post-Brexit.

„Am ajuns la un punct în care suntem atât de aproape de limitele mandatului nostru, încât avem nevoie de o mișcare din partea Regatului Unit pentru a ajunge la un acord”, a avertizat deja, miercuri, un înalt diplomat european. Acesta a subliniat apoi că, în anumite zone, europenii se aflau la doar „câțiva milimetri de liniile lor roșii”, excludând orice nouă concesie suplimentară, în ciuda constrângerii din ce în ce mai presante a calendarului, scrie France 24.

Negocierile sunt „într-un moment dificil”, a comentat oficial Downing Street, vineri. „A mai rămas foarte puțin timp. Suntem într-un moment dificil al negocierilor”, a declarat purtătorului de cuvânt al premierului britanic  Boris Johnson, avertizând că Londra nu intenționează să accepte „un acord care nu respectă principiile fundamentale ale suveranității”.

Ruptura definitivă dintre UE și Marea Britanie va avea loc pe 31 decembrie, când britanicii, care au părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, vor înceta să aplice normele europene.

Fără un acord de guvernare a relațiilor lor viitoare, cele două părți vor tranzacționa sub singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote. Cu riscul unui nou șoc economic pe lângă cel al pandemiei.

Cu toate acestea, pentru ca un posibil acord să fie ratificat la timp de parlamentele britanic și european, negocierile vor trebui absolut încheiate în următoarele câteva zile. „Nu am impresia că suntem la câteva ore distanță de un acord (...). Ce rămâne de completat este încă destul de important”, a insistat diplomatul european.

„Există, evident, multe așteptări și suntem într-adevăr la sfârșitul parcursului negocierilor, dar există încă disparități reale”, a răspuns partea britanică.