Cea mai scumpă centrală nucleară e în Anglia. Secretele ei şi legătura cu Cernobîl
- Daniel Magureanu
- 4 iunie 2021, 22:27
Anglia construieşte în comitatul Somerset cea mai scumpă centrală nucleară din lume, Hinkley Point C, care este ridicată în aşa fel încât să reziste unei explozii similare cu aceea care a provocat teribilul accident nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986, ora 01:23).
Cea mai scumpă centrală nucleară e în Anglia. Secretele ei şi legătura cu Cernobîl. Conform presei britanice, Hinkley Point C va rezista şi în eventualitatea în care va fi lovită de un avion.
Centrala va genera energie în 2026 şi este una dintre cele mai bine protejate centrale nucleare. Măsurile de securitate au costuri uriaşe, iar unii experți nu s-au ferit să spună că investiţia este nejustificat de mare.
Hinkley Point C a atras protestele activiştilor de mediu, care n-au ţinut cont că este construită cu o tehnologie inovatoare care îi va permite să „reziste impactului cu o aeronavă”.
Măsurile de siguranță elaborate sunt concepute pentru a preveni orice posibilă repetare a catastrofalei explozii de la Cernobîl. Într-un documentar realizat de BBC se arată: „Spre deosebire de Hinkley Point C, reactoarele de la Cernobîl nu erau adăpostite în structuri de izolare.
Cea mai scumpă centrală nucleară e în Anglia
Așadar, când reactorul Cernobîl nr. 4 a explodat, a lansat în aer un nor mortal, care conţinea de 400 de ori mai mult material radioactiv decât bomba de la Hiroshima.
Accidentul a ucis aproximativ 30 de muncitori și a provocat răspândirea particulelor radioactive în toată Europa. Catastrofa a transformat o zonă mai mare decât Lancashire într-o zonă interzisă care este încă interzisă 35 de ani mai târziu.”
„Moștenirea întunecată” a Cernobîlului înseamnă că noile centrale - precum Hinkley Point C - sunt construite la standarde de siguranță incredibil de exigente.
Structurile de izolare sunt protejate de un zid de beton cu o grosime de peste cinci metri. „Trebuie să fie suficient de dur pentru a rezista la impactul cu un avion”, explică arhitecții.
Între pereții interiori și exteriori, spațiul va fi presurizat pentru a opri orice material radioactiv să scape în caz de accident”, au mai spus contrusctorii.
Secretele ei şi legătura cu Cernobîl
Prețul pentru energia electrică produsă de Hinkley a fost fixat la ceea ce specialiștii din industrie numesc un „preț de referinţă”de £ 92 pe megawatt-oră.
Un analist al băncii de investiții Liberium Capital a considerat în 2013 că acest preţ o „nebunie economică”. „Din câte putem vedea, acest lucru face din Hinkley Point cea mai scumpă centrală electrică din lume”, a mai spus respectivul specialist.
Prețul energiei care va fi produsă la uzina cu o durată de viață estimată la aproximativ 60 de ani nu se compară cu cel al energiei generate de turbinele eoliene şi panourile solare, cu 50% mai mic.
Conform dailystar.co.uk, Roy Pomfrey, de la grupul de presiune Stop Hinkley, a declarat: „Această creștere este doar o dovadă că EDF Energy a făcut de la început o greşeală în calcule. Dacă am pune banii în sursele regenerabile de la început, am avea deja o rentabilitate a investiției noastre.
Energia regenerabilă este la jumătate din prețul celei de la Hinkley și, deși Hinkley va deveni mai scumpă, costul energiei regenerabile va continua doar să scadă.”