Evenimentul Zilei > Social > Cea mai mare investiție din Europa a Forțelor Aeriene SUA e în România!
Cea mai mare investiție din Europa a Forțelor Aeriene SUA e în România!

Cea mai mare investiție din Europa a Forțelor Aeriene SUA e în România!

Forțelor Aeriene SUA au alocat 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii.

Forțelor Aeriene SUA au alocat un buget impresionant, în Europa, pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Este vorba de nu mai puțin de 130 de milioane de dolari, fiind vorba de cea mai mare suma investită în Europa.

La baza aeriană de lângă Turda se află o parte din vechile avioane de luptă MiG-21 Lancer ale României. Acestea ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene pe care Armata SUA ar urma să le deruleze în Europa, pe flancul de sud-est al NATO. Operațiunea va avea loc în cadrul programului European Deterrence Inițiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare). În cadrul acestei acțiuni, trupe și aeronave americane sunt rotite permanent. Scopul operațiunii este de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei, cum ar fi cea din Crimeea, din 2014.

Investiții americane în în infrastructura militară a României

Forțele americane au mai investit fonduri în infrastructura militară a României. De exemplu, bazele de la Mihail Kogălniceanu (Constanța) și de la Borcea (lângă Feteșți) au fost modernizate tot cu banii armatei americane. Investițiile de la baza de la Câmpia Turzii sunt mai puțin cunoscute, dar și acolo SUA au investit 14 milioane de dolari în ultimii cinci ani. Afirmația a fost făcută de ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, potrivit românia.europalibera.org.

Investiție considerabilă la Câmpia Turzii

La Câmpia Turzii se va investi o sumă mult mai mare. Respectiv 130,5 milioane de dolari, cele mai mari fonduri pe care Forțele Aeriene SUA le solicită Congresului, pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa. Fondurile vor fi alocate în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021, care începe în octombrie 2020.

Importanța bazei de la Câmpia Turzii

Potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, baza de la Câmpia Turzii, are o importantă deosebită.

„Este una dintre resursele principale ale abilității Comandamentului European al Forțelor SUA de a răspunde la un mediu de securitate european aflat în schimbare”.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii este ceea ce armata numește o bază „de adâncime”. A explicat pentru Europa Liberă generalul (r) Virgil Bălăceanu. Acesta a fost reprezentat al României la Comandamentul NATO. Dar și fost comandant al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG).

Baza este importantă în orice operațiune. Acest lucru deoarece asigură sprijinul și „rezervele” pentru bazele din prima linie, apropiate de linia (imaginară) a frontului. Baza de la Mihail Kogălniceanu fiind considerată o astfel de bază.

„Din punct de vedere al operațiilor aeriene, de la cercetare și supraveghere la interceptare, eventuale misiuni de bombardament, baza este foarte pretabilă la așa ceva. Într-o operație de apărare strategică a României, are importanța ei și de aceea sunt investiți acești bani”, spune generalul Virgil Bălăceanu.

Baza de la Câmpia Turzii, rol multifuncțional

Baza de la Câmpia Turzii poate fi folosită pentru transport aerian de suport al liniei de front. Dar și pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere mai de anvergură, explică generalul Bălăceanu.

„Adâncimea îți asigură rezerva, când cei de pe prima linie își pierd capacitatea de reacție. Atunci se intervine pe principiul luptei din adâncime, înspre front. O bază din prima linie trebuie să aibă în primul rând aeronavele care acționează în timp scurt și care pot ieși la interceptare. Chiar și elemente de cercetare și supraveghere aeriană.

Dar în general capacitățile legate de transportul aerian, de capacitățile de întărire a celor din prima linie vin tot din adâncime. Și pentru misiunile complexe de cercetare și supraveghere, cu echipamente performanțe, care acoperă o zonă foarte mare, poți să vii tot din adâncime”, explică generalul.

Rolul strategic important al bazei de la Câmpia Turzii

Misiunile de recunoaștere și supraveghere vor fi un atu important al bazei aeriene din județul Cluj. Din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a două oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa. Presa din România a reacționat, scriind că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

„Scopul mutării MQ-9 Reaper este să continuăm să strângem informații, supraveghere și recunoaștere pentru forțele aliate. Suntem aici să dezvoltăm abilitatea de a ne muta între baze rapid și de a avea infrastructura necesară”, explica la Câmpia Turzii, generalul de brigadă Michael Koscheski, șeful operațiunilor US Air Force în Europe.

„Imaginați-vă că aveți ochi în cer, care văd totul pe pământ, de departe. Apoi putem transmite imaginile video către partenerii noștri”, spunea și locotenent-colonelul Omar Rashid, din US Air Force.

Investiția nu va trece neobservată de către Federația Rusă

Generalul (r) Virgil Bălăceanu consideră că investiția nu va trece neobservată de către Federația Rusă.

„Orice va fi interpretat de către Federația Rusă. Pentru că este o investiție în sistemul de apărare și este o prezență din ce în ce mai consolidată a SUA și a NATO. Toate activitățile care vizează modernizarea și dislocarea unor echipamente moderne vor atrage atenția și comentariile negative ale Federației Ruse. Este o dispută imagologică. Sunt lucruri care țin de domeniul apărării și descurajării. Dar ei întotdeauna le vor interpreta că sunt capabilități ofensive, care să poată fi folosite împotriva Federației Ruse. Acesta este argumentul lor principal”, a explicat acesta.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: