Evenimentul Zilei > International > Cea mai cumplită criză umanitară de până acum! „Lumea se va transforma într-un iad”
Cea mai cumplită criză umanitară de până acum! „Lumea se va transforma într-un iad”

Cea mai cumplită criză umanitară de până acum! „Lumea se va transforma într-un iad”

Programul Alimentar Mondial a anunţat că în Afganistan, 23 de milioane de oameni se confruntă cu foametea şi a avertizat că "95% dintre oameni nu beneficiază de sufieciente alimente. În următoarele 6 luni situaţia va deveni catastrofală. Lumea se va transforma pentru aceşti oameni într-un iad."

În Afganistan, unde de luni de zile domneşte haosul, a început să se simte şi teama foametei. Apropiindu-se iarna, vremea s-a răcit destul de mult. Din numeroase regiuni vin veşti despre lipsa apei. În provincia Maidan Wardak, situată la aproximativ 80 km depărtare de Kabul, un grup de câteva sute de bărbaţi aşteaptă la coadă pentru făină.

Făina este asigurată de Programul Aliamentar Mondial. Militarii talibani asigură ordinea în interiorul acestui grup. Dar cei care nu pot ajunge să beneficieze de acest ajutor sunt furioşi şi temători. Pentru a ajuta mai mult de 22 de milioane de oameni, Programul Alimentar Mondial expediază cantităţi din ce în ce mai mari. Există temerea că dacă iarna va fi una grea, aşa cum spun meteorologii, foarte mulţi oameni se vor confrunta cu foametea acută şi cu lipsurile.

Avertismentul Programului Alimentar Mondial care generează frică: Cea mai cumplită criză umanitară

Aflat duminică în vizită la Kabul, directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a prezentat ultima situaţie din regiune.

„Este mai rău decât ne-am imaginat” a spus Beasley şi a adăugat că agenţia Naţiunilor Unite pe care o conduce se confruntă cu cea mai cumplită criză umanitară mondială în acest moment: „95% dintre oameni nu au acces la alimente. Estimăm că 23 de milioane de oameni se confruntă cu foametea. În următoarele 6 luni situaţia va deveni catastrofală. Lumea va deveni un iad pentru aceşti oameni.”

 Occidentul a întrerupt ajutoarele

Înainte ca talibanii să preia puterea în ţară în luna august, guvernul lui Ashraf Gani era convins că va trece iarna cu ajutoarele trimise de comunitatea internaţională. Dar odată cu plecarea de la putere a guvernului Gani au dispărut şi aceste ajutoare. Ţările occidentale au întrerupt ajutoarele către Afganistan pentru a nu se considera că ajută un regim care a interzis primirea la şcoală a tinerelor fete şi a reintrodus legea sharia.

Dar vor permite aceste ţări ca milioane de oameni nevinovaţi să se confrunte cu o foamete cumplită?

Permitem copiilor să moară de foame

Beasley a invitat ţările dezvoltate şi pe miliardarii lumii să treacă imediat la acţiune şi să ofere ajutor de urgenţă:

„Mă adresez liderilor lumii şi miliardarilor: Gândiţi-vă că aceşti oameni sunt fetele, băieţii sau nepoţii dumneavoastră care sunt pe cale să moară de foame. Aţi fi făcut orice v-ar fi stat în putinţă pentru ei. Permitem copiilor să moară de foame. Păcat de noi. Nu mă interesează în ce colţ de lume se află acel copil.”