ISIS-K pune stăpânire pe Afganistan. Nimeni nu se aștepta la o extindere atât de rapidă

ISIS-K pune stăpânire pe Afganistan. Nimeni nu se aștepta la o extindere atât de rapidă

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup militar de cercetare din Washington, a avertizat că filiala Statului Islamic „Provincia Khorasan” (ISIS-K), și-a extins rapid sfera operațională după retragerea Statelor Unite din Afganistan.

Grupul a remarcat, în raportul său, că militanții ISIS-K și-au intensificat atacurile în provinciile Nangarhar și Kunar, pe lângă bombardamentele care au vizat moscheile șiite. Două atacuri importante au vizat moscheile din orașul Kunduz și din Kandahar, atacuri pe care guvernul taliban, care a promis să asigure securitatea tuturor cetățenilor, nu le-a prevenit.

În timp ce ISIS-K și talibanii împărtășesc aceeași ideologie, cele două grupuri au apărut ca inamici în Afganistan, iar ISIS-K a acționat pentru a submina legitimitatea talibanilor în rândul afganilor. Grupul a slăbit autoritatea talibană prin folosirea „atacurilor cinetice”, cel mai frecvent sub forma atacurilor cu dispozitive explozive improvizate, pe care talibanii le-au perfecționat împotriva trupelor americane și afgane, în timpul războiului de douăzeci de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste atacuri vizează luptătorii și vehiculele talibanilor, dar și infrastructura țării, contribuind astfel la prelungirea crizei economice din Afganistan și împiedicând talibanii să câștige războiul din punct de vedere economic. Raportul a evidențiat atacurile din iunie și iulie 2021, conform cărora ISIS-K a distrus stâlpii de electricitate din provincia Parwan, amenințând aprovizionarea cu energie, deja slăbită, a Kabulului. 

Raportul institutului a avertizat că represaliile talibanilor pentru aceste atacuri, care implică ucideri ale presupușilor militanți ISIS-K, mai degrabă ar putea întări grupul decât să-l slăbească, deoarece știrile legate de atrocitățile comise de talibani i-ar putea ajuta să recruteze mai mulți membri pentru formațiunea lor. 

Talibanii în inferioritate numerică

În cele din urmă, institutul a avertizat că pragmatismul conducerii talibane, inclusiv prin amnistia pentru foștii membri ai guvernului afgan și redeschiderea unor școli de fete, ar putea înstrăina rangul acestui grup.

„Aceste acțiuni”, avertizează raportul, „susțin campania IS-KP, care prezintă conducerea talibană drept apostați și falși jihadiști. Această dinamică ar putea alimenta dezertările luptătorilor talibani mai tineri și mai radicali și mutarea lor către ISIS-K. Astfel de dezertări vor crește tulburările interne din cadrul mișcării talibane, agravând luptele de putere din cadrul grupării.”