Evenimentul Zilei > Social > Cea mai bine plătită meserie din România. Se câștigă și 14.000 de lei pe lună. Nu sunt însă doritori
Cea mai bine plătită meserie din România. Se câștigă și 14.000 de lei pe lună. Nu sunt însă doritori

Cea mai bine plătită meserie din România. Se câștigă și 14.000 de lei pe lună. Nu sunt însă doritori

Cea mai căutată specializare din România este cea de tractorist. Fermierii oferă și salarii de 14.000 de lei pe lună, dar nu găsesc doritori. Cei specializați au plecat în străinătate. Mulți dintre cei rămași au trecut demult de prima tinerețe și nu știu să manevreze utilajele moderne.

Agricultura se confruntă cu o criză acută de personal calificat. Chiar dacă fermele au utilaje moderne, nu are cine să le manevreze. Mulți dintre cei cu experiență aleg să lucreze în străinătate. În România sunt zeci de școli de profil, dar se pare că nu prea vin urmă specialiști tineri. Cea mai căutată meserie la această oră este cea de tractorist.

Potrivit estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii, în România este nevoie de cel puțin 300-400 de tractoriști.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe“, a povestit fermierul Ioan Mihai Dinu.

„Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, spun fermierul ieșean Cristian Stoica.

Salarii mari, dar degeaba

Salariile oferite sunt uriașe pentru România, dar chiar și așa forța de muncă lipsește. Un tractorist care cunoaște ultimele tehnologii poate câștiga și 14.000 de lei pe lună. Cei care manevrează combine agricole performante pot câștiga până la 10.000 de lei pe lună. Salariul este totuși unul sezonier.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei“, spune Dimitrie Musca, .administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, potrivit Europa Liberă.

Unde se câștigă bine în România

Salarii similare mai sunt în România doar în domeniul IT. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net a ajuns în România la 3.937 de lei. Salariul minim net este 1524 de lei. Se câștigă bine și în construcții, domeniul bancar, unele ramuri industriale și companiile multinaționale. Cele mai mici salarii sunt în domeniul alimentar.

Dacă este să facem o analiză pe județe, cel mai bine câștigă angajații din București, Timiș și Cluj. Cei mai prost plătiți sunt cei care locuiesc în Teleorman, Caraș Severin și Maramureș.