Ce trebuie să mănânci înainte de culcare pentru a avea un somn cât mai liniștit
- Maria Miron
- 8 aprilie 2022, 19:02
Pentru a fi cât mai productivi pe parcursul zilei, avem nevoie de un somn bun. S-ar putea să crezi că ai încercat fiecare truc, dar experții spun că ceea ce mănânci ar putea avea un impact asupra somnului tău.
Îndrumările de la NHS afirmă că nu ar trebui să mâncați mese vaste aproape de ora de culcare, deoarece acest lucru vă poate perturba somnul.
Sfaturile unui medic
Să luați cina puțin mai devreme va ajuta, la fel ca și adăugarea de proteine în dieta dvs, spun experții. Sleep Charity afirmă că proteinele ajută la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge.
Alimentele pe care le-ați putea include în dieta și care sunt bogate în proteine includ: carnea slabă, pui, curcan, peşte, ouă, tofu, fasole și leguminoase, nuci. În timp ce shake-urile proteice și iaurturile bogate în proteine pot fi o modalitate ușoară de a vă crește nivelul, aveți grijă la acestea, deoarece pot conține cofeină și cantități mari de zahăr.
Experții au explicat: „Proteinele ajută la menținerea unui nivel stabil de zahăr din sânge în timpul somnului și trec corpul de la ciclul alert de adrenalină la modul de odihnă și digerare, în timp ce carbohidrații cresc disponibilitatea triptofanului în fluxul sanguin. „Triptofanul este aminoacidul pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonină și melatonină care induc somnul, neurotransmițătorii relaxanți și opresc creierului”.
Specialiștii au dezvăluit anterior că alimente precum humus, migdalele și nucile sunt toate alimente care te vor ajuta să adormi - și sunt bogate în proteine. Medic în psihiatrie și medicină a somnului, Alex Dimitru a spus că dacă te trezești în miezul nopții atunci s-ar putea să fie pentru că încă îți este foame.
Alimentele care te ajută să ai un somn mai odihnitor
El a sugerat să adăugați humus la masă, deoarece este o sursă excelentă de triptofan, pe care organismul o folosește pentru a ajuta la producerea de melatonină și serotonină. „Melatonina ajută la reglarea ciclului somn-veghe, iar serotonina se crede că ajută la reglarea apetitului, somnului, dispoziției și durerii”, a adăugat el.
Alex Dimitru a explicat că migdalele conțin triptofan și magneziu, care ambele ajută la reducerea naturală a funcției musculare și nervoase, în același timp stabilizează ritmul inimii, a spus Alex. Dacă nu îți place să mănânci nuci, atunci el a spus că și untul de migdale va avea același efect.
„Întindeți pe biscuiți, o banană sau o bucată de pâine prăjită când îți apar poftele de noapte târziu. Ai grijă totuși să nu exagerezi, astfel încât să nu te simți prea plin înainte de a încerca să te odihnești.” , a adăugat el potrivit The Sun.
Medicul Alex Dimitru a spus că dacă migdalele nu sunt pentru tine, atunci poți încerca nucile, deoarece conțin câțiva compuși care ajută la un somn mai bun pe timp de noapte, cum ar fi melatonina, serotonina și magneziul. „Nucile sunt fantastice atunci când sunt tăiate și adăugate într-o salată proaspătă, ca topping pe cereale sau iaurt, sau ca alternativă crocantă la chipsurile sau nucile mai nesănătoase”, a adăugat el.