Evenimentul Zilei > Politica > Ce spor a decis să elimine Camera Deputaților
Ce spor a decis să elimine Camera Deputaților

Ce spor a decis să elimine Camera Deputaților

Deputații au decis, în ședința de astăzi, să elimine sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 50% aplicat la salariul de bază al funcționarilor publici, prevăzut în proiectul de modificare a legii Statutului funcţionarilor publici adoptat anul trecut de Parlament, cu 212 212 voturi pentru, 38 împotrivă şi 6 abţineri.

Deputaţii au reexaminat în acest sens legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale din noiembrie 2016.

CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvernul Cioloş pe motiv că acest spor de 50% ar fi „o măsură cu caracter discriminatoriu faţă de personalul celorlalte autorităţi şi instituţii publice, care va crea premisele unor solicitări similare” şi acordarea lui nu este justificată.

Comisiile de specialitate pentru muncă, administraţie publică şi juridică au propus eliminarea acestei prevederi pe motiv că "legea 188/1999 stabileşte statutul profesional al funcţionarilor publici, cu aplicabilitate generală şi există o lege cadru prin care este stabilită salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inclusiv acordarea unor sporuri la salariile de bază". "Acordarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica un astfel de spor", motivează comisiile eliminarea prevederii.

În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: