Ce se va întâmpla după sărbători riscă să pună punct fermierilor. Ministerul Agriculturii anunță soluții de ultim moment

Ce se va întâmpla după sărbători riscă să pună punct fermierilor. Ministerul Agriculturii anunță soluții de ultim moment Sursă: EVZ

România este amenințată de o criză alimentară de proporții uriașe. Ne-am putea confrunta cu primele semnale ale acesteia chiar la sfârșitul iernii 2021-2022 sau la începutul primăverii anului viitor. Explozia prețurilor care se suprapune cu o inflație tot mai crescândă va conduce la efecte de nedescris. 

Marii producători de fructe și legume ridiă din umeri în fața scumpirilor care au afectat inclusiv sectorul îngrășămintelor. România, care importă produse și din Danemarca, Olanda și Polonia, se va confrunta cu o criză alimentară de anvergură, dacă nu se iau măsuri din timp pentru combaterea ei.

Efectele ar putea fi de lungă durată. Printre acestea se numără inclusiv falimente, litigii juridice, inaccesibilitatea la anumite produse și așa mai departe. Timpul pare a fi împotriva noastră, iar necesitatea de a aborda aceste provocări acum nu poate fi subestimată.

Anul 2022 prevestește o criză alimentară de proporții

Prin urmare, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre câteva soluții la care România trebuie să apeleze astfel încât să evităm lipsa de fructe și legume pe piața internă. „Încurajăm producţia autohtonă şi îi încurajăm pe români să consume produse româneşti”, a reiterat Adrian Chesnoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deviza PSD, de altfel, pe care a făcut-o publică la momentul în care alianța PNL-PSD-UDMR a primit votul de încredere al Parlamentului pentru învestire, este „Cumpără românește!”, social-democrații oferind asigurări că aceasta este calea pe care vor să îndrepte țara.

„Din păcate, aceste produse nu prea au avut loc pe piaţă în marile reţele de magazine şi de multe ori fermierii români au fost nevoiţi fie să-şi lase recolta pe câmp, fie să o distrugă în semn de protest”, a spus ministrul Agriculturii, joi seară.

Cu ce soluții vine Ministerul Agriculturii

Adrian Chesnoiu a precizat că Ministerul Agriculturii vine în sprijinul producîtorilor români. Astfel, „pe lângă faptul că vom relua măsura aceea de sprijin pentru producătorii de roşii timpurii, celebrul program Tomata, vom extinde şi către alte tipuri de culturi în ciclul doi”, a transmis social-democratul.

Programul „Tomata” se va relua sub forma unui proiectul ce va fi introdus într-o formă îmbunătățită, însă pe modelul celui anterior. Programul va fi emis în formă normativă în timp util astfel încât fermierii români să își poată organiza și gestiona producția.

„Am stabilit cu ministrul de Finanţe să demarăm verificări ample la tot ceea ce înseamnă importul-exportul de legume-fructe astfel încât să ne asigurăm că ele corespund din punct de vedere al calităţii şi să ne asigurăm că sunt fiscalizate şi nu fac concurenţă neloială”, a mai precizat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.