Vestea mult așteptată de fermierii români: Ce pregătește Ministerul Agriculturii pentru a-i salva din criză

Vestea mult așteptată de fermierii români: Ce pregătește Ministerul Agriculturii pentru a-i salva din criză sursă: arhivă

Programul „Tomata” se va relua - este una dintre promisiunile noului ministru de la Agricultură, Adrian Chesnoiu, care a mai precizat că proiectul va fi introdus într-o formă îmbunătățită, însă pe modelul celui anterior. Programul va fi emis în formă normativă în timp util astfel încât fermierii români să își poată organiza și gestiona producția. Nu este, însă, singura măsură pe care o anunță Adrian Chesnoiu.

România a devenit din ce în ce mai dependentă de importuri. PSD promite, însă, că va îndrepta țara spre un concept diferit. Marcel Ciolacu a transmis, în Plenul Parlamentului, la votul de învestire al noului Guvern, că agricultura va fi unul dintre motoarele de creștere economică, susținând ideea „Cumpără românește”.

„Vom susţine acele legume care arată un deficit în piaţa românească în anumite perioade, astfel încât să le furnizăm românilor legume și produse românești, astfel încât să nu mai fim dependenți de cele din import”, a anunțat, luni, 29 noiembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după vizita pe care a făcut-o în aceeași zi, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, la o fermă de creștere de pui și o fabrică de nutrețuri combinate.

Programul „Tomata” se va relua în anul 2022

Întrebat despre măsurile pe care vrea să le aplice Ministerul Agriculturii pentru a sprijini fermierii români care se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari în ultima perioadă și care au semnalat în repetate rânduri că ajung să „moară de foame”, aspect care a dat naștere și unor câteva proteste, Adrian Chesnoiu a precizat că în această situație este vorba despre un bulgăre de zăpadă care se rostogolește deja de ceva timp”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceste scumpiri sunt cele care ne îngrijorează şi pe care le avem în vedere astfel încât măsurile cu care vom veni să diminueze aceste costuri. Pe lângă intervențiile punctuale în materie de energie, gaze care deja au fost luate şi probabil vom veni şi cu alte măsuri în sprijinul IMM-urilor şi direct a fermierilor sunt modalități de susținere a sectoarelor pe care trebuie să le implementăm astfel încât preţurile resimțite să se simtă mai puţin.

Vom relua programul „Tomata” şi vom susţine acele legume care arată un deficit în piaţa românească în anumite perioade, astfel încât să le furnizăm românilor legume și produse românești, astfel încât să nu mai fim dependenți de cele din import”, a declarat Adrian Chesnoiu într-o intervenție televizată la Antena3, precizând anterior că proiectul se află în lucru și va fi emis pe modelul celui anterior, însă într-o formă îmbunătățită, în anul 2022.

„Fermierii români au nevoie de ajutor ca să se dezvolte”

În altă ordine de idei, premierul Nicolae Ciucă a subliniat, în urma vizitei de luni, că „fermierii români au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta afacerile”, atât din punct de vedere legislativ, cât și din punct de vedere al mecanismelor de finanțare asigurate de stat. Toate acestea „ în beneficiul consumatorului român, precum și pentru a le deschide oportunitățile oferite de Piața Unică europeană”.

„Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de previziune și proiecte pe termen mediu și lung, coerență în procesul de planificare și o stabilire a priorităților. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a mai spus generalul Nicolae Ciucă.