Preotul Constantin Muha, directorul Semniarului Teologic Ortodox Dorohoi, a fost înmormântat, sâmbătă. Părintele, în vârstă de 52 de ani, a încetat din viață joi după ce a avut mari probleme în urma infecției cu coronavirus. A fost transportat de urgență la Iași, cu un elicopter SMURD, și chiar dacă medicii au depus toate eforturile pentru a-l ține în viață, el a decedat. Sute de oameni au asistat la înmormântarea preotului de la Dorohoi.

„Imagini greu de suportat, emoționant”, a fost unul dintre mesajele postate pe contul de Facebook al Seminarului Teologic Ortodox Dorohoi. Reprezentanții instituției au transmis un mesaj pe rețeaua de socializare, după trecerea în neființă a lui Constantin Muha.

„Părintele iconom stavrofor Constantin Muha, fost Director al Seminarului dorohoian(1995-2020) și Inspector pe disciplina religie ortodoxă în cadrul IȘJ Botoșani, s-a mutat la Domnul astăzi, joi 15 octombrie 2020, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ca urmare a complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-Cov-2.


Doliu uriaș! COVID-19 l-a ucis la doar 53 de ani. Tragedie fără margini

ȘOC ÎN LUMEA BISERICII! A MURIT unul dintre CEI MAI IUBIȚI preoți din România


Părintele Constantin absolvise Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, promoţia 1994, şi cursurile de Studii Aprofundate la catedra de Teologie Sistematică a Facultăţii de Teologie din București, în anul 1995. Din anul 1995 și până în prezent, părintele a deținut funcția de Director al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, și a predat disciplinele Muzică psaltică Muzică liniară, Tipic și Liturgică. A fost o perioadă membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor.

Preot paroh la Biserica „Sf. Vineri” din localitate, părintele a slujit lui Dumnezeu „cu timp și fără timp”, mistuit de râvna de a le face pe toate „ca pentru Domnul”. Părinte și soț iubitor, Dumnezeu l-a binecuvântat, împreună cu doamna preoteasă Mariana, cu trei fiice, Ecaterina, Alexandra și Ștefania”, s-a transmis în mesajul respectiv. De asemenea, s-a mai precizat:

„Să așeze un gând de rugăciune înaintea lui Dumnezeu”

„Înzestrat de Dumnezeu cu har pedagogic și vocație de bun chivernisitor, părintele profesor a „ctitorit” nu doar Instituția Seminarului, sub administrarea sa aceasta fiind înzestrată cu toate cele necesare, construcție nouă, cantină și alte facilități, ci, de asemenea, a „ctitorit”, prin puterea exemplului, prin cuvânt și prin rugăciune, sufletele nenumăratilor elevi, cadre didactice, ostenitori și binefăcători ai Seminarului, enoriași ai parohiei, colaboratori și apropiați din țară și din străinătate.

Începând cu 1 septembrie 2020, părintele a ocupat, pentru scurtă vreme, funcția de Inspector școlar pe disciplina Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

La plecarea fulgerătoare dintre noi spre locuri lipsite de „durere, întristare și suspin”, Colectivul profesoral, absolvenții, ostenitorii și binefăcătorii Seminarului Teologic din Dorohoi, deplâng plecarea Părintelui Constantin, îndemnând totodată, pe toți cei care l-au cunoscut, să așeze un gând de rugăciune înaintea lui Dumnezeu pentru cel adeseori numit „părintele Constantin cel bun”.