Evenimentul Zilei > International > Suedia are mai multe preotese decât preoți
Suedia are mai multe preotese decât preoți

Suedia are mai multe preotese decât preoți

Această situație este o premieră în această țară, la șaizeci de ani după ce femeile au putut îmbrăca haina preoțească, a informat Biserica Suediei.

„Dintre cei 3.060 de preoți care slujesc în prezent în Suedia, 1.533 sunt femei și 1.527 sunt bărbați”, a declarat pentru AFP Cristina Grenholm, secretarul Bisericii Suediei, adică o proporție de 50,1% a femeilor față de pentru 49,9% pentru bărbați.

Spre deosebire de biserica catolică, Biserica luterană suedeză, care a hirotonit trei femei pentru prima dată în 1960, a autorizat femeile să devină preotese în 1958.

În 1982, Parlamentul suedez a adoptat o lege care înlătură „clauza de conștiință”, ceea ce le permitea preoților să refuze orice colaborare cu o femeie.

„Paritatea a venit mai repede când ne-am fi așteptat”, a spus Cristina Grenholm.

În 1990, un raport a estimat că proporția femeilor din clerul suedez nu va reprezenta jumătate din preoți decât în 2090. A durat doar treizeci de ani până la urmă ”.

Una din explicațiile acestui fenomen fenomen este creșterea treptată a proporției femeilor în învățământul preoțesc, în special după separarea bisericii și statului, în 2000.

În 2013, aproximativ 70% dintre studenții suedezi care au urmat o pregătire preoțească practică erau femei.

„Astăzi, multe parohii încearcă să aibă atât un bărbat cât și o femeie pentru slujba de duminică”, a explicat, Cristina Grenholm.

„Întrucât credem că Dumnezeu a creat ființe umane, atât bărbați cât și femeie, după chipul și asemănarea Sa, este esențial să le arătăm. Dacă excludem jumătate din experiența care reprezintă viața unei femei, atunci excludem foarte multe lucruri”, a adăugat Grenholm.

În timp ce clerul din Suedia a ajuns la o paritate bărbați-femei, diferența de remunerare dintre preoții bărbați și femei rămâne în medie 2.200 de coroane suedeze, sau aproximativ 215 euro pe lună, potrivit ziarului de specialitate Kyrkans.

„Una dintre explicațiile care pot fi date pentru această diferență este că ea îi privește pe toți preoții bisericii suedeze. Or, bărbații dețin încă cele mai înalte poziții ierarhice ”, spune Cristina Grenholm.

În Suedia, miniștrii de cult ai bisericii Suediei au titlul de preot, în timp ce cei care slujesc în parohiile din afara vechii biserici de stat sunt numiți pastori.

 

Foto: Facebook

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: