Ce este spirulina. Beneficii maxime dar puțin cunoscute

Ce este spirulina. Beneficii maxime dar puțin cunoscute

Spirulina este o algă de culoare verde-albăstruie care crește deopotrivă în ape dulci și sărate. Aliment cu un profil nutrițional atât de complet încât NASA și Agenția Spațială Europeană vor să îl includă în dieta astronauților de pe navele spațiale și a celor care vor efectua misiuni pe planeta Marte.

Ce este spirulina? Una din cele mai vechi forme de viață de pe Pământ, spirulina continuă să fie subiect de studiu pentru cercetători din întreaga lume. Nu mai puțin de 1800 de articole științifice detaliază compoziția nutritivă și beneficiile acestui superaliment. Conform ONU, ar putea fi o soluție pentru combaterea malnutriției în țările în curs de dezvoltare.

Spirulina, produsă în scop comercial abia în anii '70

Culoarea sa specifică este dată de ficocianină (pigment albastru) și clorofilă (pigment verde), antioxidanți puternici și două din principalele substanțe active ale spirulinei.

Astăzi, spirulina este crescută pe suprafețe întinse special amenajate dar și în bazine mai mici. Întregul proces este unul relativ simplu și presupune agitarea apei (manual sau mecanic în funcție de suprafață).

Deși există dovezi ale consumului încă de pe vremea Aztecilor, spirulina a început să fie produsă în scop comercial abia în anii 1970 în Franța. După recoltare, aceasta este uscată și transformată în pulbere care fie se consumă ca atare, fie este folosită pentru producția capsulelor și a comprimatelor.

O soluție pentru combaterea malnutriției

Spirulina a atras atenția nu doar celor de la NASA ci și reprezentanților ONU. Datorită profilului nutrițional impresionant, spirulina este privită ca o sursă de hrană completă ce ar putea fi folosită pentru combaterea malnutriției în țările mai puțin dezvoltate. O serie de rapoarte și studii vin să întărească acest lucru.

De exemplu, în raportul “Abordări durabile pentru combaterea malnutriției”, Urs Heierli, fost director al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare din Bangladeș și India arată că administrarea chiar și a unui singur gram de spirulină pe zi unui copil poate duce la îmbunătățirea alimentației și corectarea malnutriției în câteva săptămâni.

Un alt studiu arată că un consum zilnic de 10g de spirulină îmbunătățește vizibil și mult mai repede starea copiilor subnutriți din zona Africii Centrale.

Conținutul și gustul

Dintre toți nutrienții pe care îi conține, spirulina se remarcă în mod special prin nivelul de proteine: 50% până la 70%, mai mare decât carnea roșie care conține 27% proteine. De asemenea, proteinele din spirulină se digera mai bine, într-o proporție de 83% – 90% în comparație cu chlorella de pildă.

Pe lângă proteine, spirulina conține fibre, vitamine, calciu etc.

Spirulina nu are un gust pe placul tuturor; mulți îl aseamănă cu gustul unei înghițituri zdravene de apă de mare în timp ce alții tind să-l compare cu cel al peștelui. În fond, spirulina este o algă, așadar trebuie să te aștepți la un gust apropiat de cele menționate.

În cazul în care nu poți consuma pulbere de spirulină ca atare, amestecată cu apă, poți opta pentru varianta sub formă de capsule sau comprimate, mult mai ușor de administrat.

 

Beneficiile dovedite ale spirulinei

Cu un profil nutrițional atât de complex, nu este de mirare că spirulina este folosită astăzi nu doar pentru menținerea sănătății, ci și prevenirea, respectiv ameliorarea anumitor afecțiuni.

Intoxicația cu arsenic este o problemă mai ales în zone ale unor țări precum India, Bangladeș, Taiwan sau Chile unde apare în urma consumului de apă contaminată. Asocierea dintre spirulină și zinc s-a dovedit a fi eficientă în scăderea nivelului de arsenic din organism, devenind astfel o soluție pentru combaterea acestei probleme.

Într-un studiu efectuat pe 41 de persoane cu asenicoză, 24 dintre cei care au primit de 2 ori pe zi, timp de 16 săptămâni o soluție de 250mg de spirulină + 2mg de zinc au înregistrat o scădere cu 47% a nivelului de arsenic din organism comparativ cu grupul placebo.

Spirulina ar putea fi folosită ca tratament în intoxicații cu substanțe poluante care se regăsesc în mediul înconjurător.

Spirulina este o sursă bogată de proteine esențiale în procesul de creștere a masei musculare și fier necesar pentru transportul oxigenului către mușchi. Dă rezultate promițătoare în ceea ce privește controlul diabetului de tip 2 prin consumul zilnic al spirulinei. Acest lucru se datorează capacității de a reduce/menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Persoanele hipertensive găsesc în spirulină un aliat de nădejde pentru scăderea tensiunii arteriale. Acest beneficiu se datorează, printre altele, ficocianinei din compoziție, pigmentul albastru cu proprietăți antihipertensive.

Mai mult, spirulina reduce inclusiv nivelul colesterolului, factor de risc care favorizează apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Spirulina este recomandată în rinita alergică deoarece are efecte antiinflamatorii și inhibă producția moleculelor proinflamatorii ce favorizează apariția problemelor la nivelul sinusurilor.

Aceasta hidratează pielea, controlează excesul de sebum și protejează bariera cutanată, care la rândul ei ne oferă protecție împotriva factorilor externi. Spirulina este un ingredient valoros în produsele cosmetice și poate fi folosită inclusiv în măști homemade.

Cură și mod de administrare

Indiferent sub ce formă alegi să o consumi (pulbere sau comprimate/capsule), doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 10g. Capsulele și comprimatele se administrează într-un număr total de 4-6 pe zi (în funcție de concentrație), înainte sau în timpul mesei așa cum recomandă producătorul.

Spirulina poate fi consumată în cure de 1-3 luni în perioadele de schimbare a anotimpurilor, mai ales primăvara, toamna și iarna. Apa contribuie la absorbția mai bună a nutrienților pe care spirulina îi conține tocmai de aceea este recomandat să crești consumul zilnic în timpul unei astfel de cure.

În prospect sunt prevăzute și contraindicațiile, scrie vegis.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News