Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil! Vom mânca proteine fabricate din aer
Incredibil! Vom mânca proteine fabricate din aer

Incredibil! Vom mânca proteine fabricate din aer

Un grup de cercetători finlandezi a creat mâncarea viitorului. Este vorba despre o proteină „din aer” produsă din bacteriile din sol alimentate cu hidrogen.

„Producția de produse alimentare distruge lumea. Pescuitul și agricultura sunt, de mult, cea mai mare cauză de dispariție și pierdere a diversității și abundenței faunei sălbatice. Agricultura este o cauză majoră a defrișărilor. Hrana fără ferme creează posibilități uimitoare de salvare atât a oamenilor, cât și a planetei”, susțin cercetătorii finlandezi.

Experții finlandezi sunt de părere că alimentele pot fi cultivate cu emisii de gaze cu efect de seră aproape zero și compară acest lucru cu energia electrică, care provine de la energia solară și eoliană.

Se estimează că până la sfârșitul acestui deceniu costurile pentru producerea acestui tip de aliment vor fi aproape egale cu cele pentru producția de soia, în funcție de prețul energiei electrice. O fabrica pilot de la periferia capitalei Helsinki a atras investiții de 5,5 milioane de euro.

La început, această idee a fost testată pentru industria spațială, undeva prin anii ’60.
În fabricarea acestui tip de hrană, apa este „împărțită”, folosind electroliza pentru a face hidrogen. Hidrogenul, dioxidul de carbon din aer și mineralele sunt alimentate de bacterii, care apoi produc proteina.

Această proteină, de altfel fără gust, ar putea imita uleiul de palmier folosit la producerea înghețatei, biscuiților, pastelor, sosurilor sau a pâinii. Creatorii ei spun că ea mai poate fi folosită și ca mediu pentru cultivarea cărnii obținute în laborator.

Totodată, ar putea fi folosită și ca hrană pentru animale. În acest fel, spun cercetătorii, nu s-ar mai distruge mediul înconjurător pentru pășuni, informează BBC.