Evenimentul Zilei > International > Ce caută vasul-spion al lui Putin în nordul Scoției?
Ce caută vasul-spion al lui Putin în nordul Scoției?

Ce caută vasul-spion al lui Putin în nordul Scoției?

Pe 10 noiembrie, Royal Navy a confirmat că urmărește îndeaproape mișcările lui Viktor Leonov, un vas de spionaj reperat în Morray Firth, un golf din nordul Scoției.

Această informație a fost inițial dezvăluită de H.I. Sutton de la Naval News cu câteva zile în urmă.

În comunicatul său, marina britanică a anunțat că a trimis în regiune nava de patrulare HMS Tyne pentru a urmări mișcările lui Viktor Leonov, un vas cu un deplasament de 3.470 de tone aparținând clasei Vishnya, scrie Opex 360.

Marina rusă are șapte astfel de nave.

Aparținând flotei ruse a Nordului, al cărei cartier general este stabilit la Severomorsk, Viktor Leonov, a cărui misiune este de a colecta informații de origine electromagnetică, a fost însoțit o perioadă de vasul petrolier de alimentare Serghei Osipov, se mai arată în comunicatul Royal Navy.

Flota rusă a Nordului a oferit o explicație pentru prezența acestor două nave în nordul Scoției: ar fi încercat să se protejeze de furtuna Aiden, care a lovit Marea Britanie pe 31 octombrie, refugiindu-se în golful Morray Firth.

Numai că, deși furtuna a trecut, Viktor Leonov a rămas în zonă. O dovedesc fotografiile luate din satelit pe 6 noiembrie și publicate de Naval News.

De altfel, site-ul specializat vorbește și despre o a doua navă din clasa Vishnya, fără a o identifica.

Poziția lui Viktor Leonov este interesantă, dat fiind că se găsește la doar cincizeci de kilometri de baza Lossiemouth, unde sunt găzduite patru escadre de avioane Eurofighter Typhoon, ca și avioane de patrulare maritimă P8A Poseidon ale Royal Air Force (RAF).

Viktor Leonov desfășoară în mod regulat misiuni în largul Statelor Unite. Anul trecut, a fost chiar acuzat de „comportament periculos”. Într-adevăr, potrivit mai multor responsabili citați de presa americană, el naviga într-o zonă situată între Florida și Carolina de Sud, fără a utiliza luminile de navigație și fără a răspunde la semnalele trimise de navele comerciale.

US Navy a trimis rapid în zonă distrugătorul USS Mahen pentru a ține vasul spion sub supraveghere.