Navă-spion a Rusiei, în coastele Americii. US Navy trimite distrugătoare
- Tudor Borcea
- 18 decembrie 2019, 14:09
O navă rusească de spionaj este acuzată de comportament periculos în largul coastelor SUA
De câțiva ani încoace, nava rusă Viktor Leonov, specializată în colectarea de informații electronice, navighează pe coasta de est a Statelor Unite, și în special în apropierea Capului Canaveral (Florida) și a bazelor navale Norfolk (Virginia) și Kings Bay (Georgia).
În general, atât timp cât această navă rămâne în apele internaționale, marina SUA se mulțumește să o monitorizeze.
Cu atât mai mult cu cât americanii au și văzut-o, la aproximativ 32 km de baza din Kings Bays, care găzduiește US Fleet Forces Command și cel puțin cinci submarine nucleare lansatoare de rachete, informează Zone Militaire.
Însă, mai nou, autoritățile americane au denunțat comportamentul navei Viktor Leonov în largul Floridei și Carolinei de Sud.
Nava rusă, potrivit responsabililor americani, a avut un „comportament periculos” în măsura în care nu folosea luminile de navigație când vizibilitatea era redusă și nu răspundea la semnalele trimise de navele comerciale pentru a evita o eventuală coliziune.
În plus, Viktor Leonov efectua manevre judecate drept „neregulate și imprevizibile”.
Garda de Coastă a SUA a publicat, de altfel, un buletin informativ privind siguranța maritimă, pentru a avertiza alte nave despre prezența lui Viktor Leonov în regiune și pentru a le avertiza despre comportamentul său.
Nava rusească este sub spravegherea distrugătorului USS Mahan.
„Cunoaștem activitățile navale ale Rusiei, inclusiv desfășurarea de nave de colectare a informațiilor în regiune", a confirmat purtător de cuvânt al US Northern Command. Deși nu vom discuta despre măsurile specifice care vor fi luate, NORAD și USNORTHCOM efectuează în mod regulat operațiuni aeriene și maritime pentru apărarea Statelor Unite și Canadei”, a adăugat el.
De notat că, din partea sa, US Navy a trimis distrugătorul USS Ross în Marea Neagră, unde urmează să participe la interacțiuni cu forțele navale NATO.
În urmă cu câțiva ani, Viktor Leonov a fost văzută și în Cuba.
Pe de altă parte, o altă navă rusească preocupă autoritățile americane. Prezentată ca un vas de cercetare oceanografică, nava Yantar este suspectată că este interesată, potrivit experților, în special de cablurile de telecomunicații, având acces la ele cu cele două submersibile cu care este dotat vasul.
Or, potrivit datelor de urmărire a poziției, obținute grație Automated Identification System, Yantar a părăsit portul bazei rusești Olenia Guba, la începutul lunii octombrie. Apoi, nava a rămas „invizibilă” până la sosirea ei neașteptată în Trinidad-Tobago, în Caraibe, patru săptămâni mai târziu.
„Traiectul de la baza Olenia Guba în Caraibe este de aproximativ 5800 de mile Cu o viteză de croazieră de 14,5 noduri, ar fi trebuit să-i aproximativ două săptămâni”, au estimat experți ai site-ului naval HI Sutton. „Astfel, este posibil ca Yantar să se fi interesat de cablurile submarine de-a lungul drumului”.