Evenimentul Zilei > International > O victorie a Progresismului: Scoția a „normalizat menstruația”
O victorie a Progresismului: Scoția a „normalizat menstruația”

O victorie a Progresismului: Scoția a „normalizat menstruația”

Parlamentul scoțian a votat aproape cu unanimitate ca produsele de igienă feminină să fie oferite gratuit oricui are nevoie.

Tampoanele și pachetele de vată se vor afla la discreție în anumite locuri publice, valoarea totală a produselor fiind estimată la 31 de milioane de dolari anual.

Scoția devine astfel prima țară din lume care oferă gratuit produse sanitare pentru toate femeile, iar televiziunea americană CBS News afirmă că „Statele Unite ar putea fi următoarea”, dat fiind că o politiciană Democrată a depus un proiect asemănător anul trecut în Camera Reprezentanților.

Potrivit Reuters, legea scoțiană a fost aprobată într-o primă etapă cu 112 voturi pentru, nici unul împotrivă și nici o abținere.

În etapa a doua, parlamentarii pot aduce amendamente.

În această fază, guvernul scoțian trebuie să plătească pentru a face ca produsele sanitare pentru femei să fie disponibile gratuit în locuri precum farmacii sau instituții publice „pentru oricine are nevoie”, arată BBC.

Scoția avea deja o prevedere care oferea asemenea produse în școli și universități.

Inițiatoarea legii, Monica Lennon, a salutat aprobarea ca pe „un moment crucial pentru normalizarea menstruației în Scoția și transmiterea unui semnal real oamenilor din țara aceasta despre cât de serios privește Parlamentul egalitatea de gen”, a scris Washington Post.

Noua lege se dorește un răspuns la „sărăcia menstruației”, un concept care afirmă că nu toate femeile își permit asemenea produse.

În timpul votului, în fața Parlamentului a avut loc o manifestație în care câțiva militanți ai unui ONG, bărbați și femei. Unul dintre ei purta o pancartă pe care scria: „Accesul liber la produsele menstruale este un drept. Punct.”

Până în acest moment nu a fost depus nici un proiect de lege privind gratuitatea produselor de bărbierit pentru bărbați, de exemplu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: