Ce ar însemna o victorie a Kamalei Harris pentru economia europeană

Ce ar însemna o victorie a Kamalei Harris pentru economia europeanăKamala Harris / Sursa foto:dreamstime.com

„Președinția mea nu ar fi o continuare a președinției lui Joe Biden”, a declarat luna trecută candidatul democrat Kamala Harris, vorbind pentru „Fox News”.

Problemele economice ale Europei, mai mici dacă Harris ar câștiga

În ce privește politica internă, acest lucru ar putea fi adevărat. Experții au subliniat câteva domenii în care vicepreședinta Harris e pregătită să se îndepărteze de Biden, nu doar în sectorul comerțului.

Este posibil ca o victorie a lui Harris la alegerile de săptămâna viitoare să nu provoace șocuri globale majore, cel puțin din punct de vedere economic. Nu același lucru se poate spune despre o posibilă victorie a rivalului Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, al cărui posibil impact l-am analizat anterior.

„Principalul punct pe care l-aș putea evidenția în cazul victoriei lui Harris ar fi, în mod simetric, absența impacturilor economice negative pentru Europa pe care le-ar avea planurile lui Trump privind taxele vamale”, a declarat Aurélien Saussay, cercetător și profesor asociat la London School of Economics (LSE).

Germania se teme cel mai tare de Trump

Gândindu-se la ce ar putea însemna o victorie a Kamalei Harris pentru Europa, Saussay a subliniat poziția lui Trump cu privire la taxe, argumentând că este esențial să înțelegem alternativa la o victorie democrată.

Trump a afirmat în repetate rânduri că va introduce un tarif universal de 10% sau 20% pentru toate bunurile produse în străinătate. El a propus de asemenea un tarif de 60% pe importurile de mărfuri chinezești și un tarif de 100% pentru toate mașinile importate, indiferent de țara de origine.

„Propunerea lui Donald Trump de a majora tarifele, încadrată ca o măsură de corectare a dezechilibrelor comerciale și de a proteja industriile din SUA, are potențialul de a remodela în mod semnificativ relațiile comerciale internaționale și lanțurile de aprovizionare, cu consecințe majore pentru Uniunea Europeană”, a declarat Saussay.

„Unele sectoare europene, în special industria auto germană, ar fi afectate în mod disproporționat. Deși tariful suplimentar de 100% pe vehicule se referă în special la mașinile electrice chinezești, Germania ar putea suferi totuși un impact economic”, argumentează cercetătorul de la LSE.

Harris n-ar introduce taxe vamale pentru Europa

Potrivit datelor recente ale Oficiului Federal de Statistică German, principala piață de export a țării va fi în 2032 Statele Unite. Urmează Franța, Țările de Jos și China.

Spre deosebire de Trump, Harris „nu va introduce tarife generalizate, cu siguranță nu pentru aliații strategici precum Europa”, a declarat pentru Euronews Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics.

Deși nu sunt așteptate taxe vamale pe scară largă pentru aliații europeni, este posibil ca Harris să continue să urmeze o politică comercială agresivă față de China. Anul acesta Biden a anunțat o serie de taxe vamale la importurile din țara asiatică.

Vehiculele electrice sunt supuse unei taxe de 100%. Rata este stabilită la 50% pentru celulele solare și 25% pentru bateriile EV, minerale critice, oțel și aluminiu.

Europa depinde prea mult de China comunistă

Întrucât Europa depinde de China mai mult decât de Statele Unite, este posibil ca politicile comerciale să rămână un punct de fricțiune între cele două maluri ale Atlanticului. Într-adevăr, oricine ar câștiga cursa prezidențială, se pare că UE va suferi presiuni pentru a limita schimburile comerciale cu Beijingul.

China este principalul partener comercial al UE pentru mărfuri după Statele Unite, comerțul bilateral ajungând la 739 de miliarde de euro în 2023. Emily Mansfield, director regional pentru Europa la Economist Intelligence Unit (EIU), a declarat pentru Euronews că politica ecologică ar putea fi de asemenea un „punct de ruptură” în relațiile UE-SUA, dacă Harris ar fi aleasă președinte.

Harris ar menține „subvențiile din Statele Unite ale IRA – sau Actul de reducere a inflației, legea din 2022 pentru a stimula investițiile în producția națională de energie, prin încercarea de a promova tranziția la energie curată – care sunt controversate pentru că riscă să atragă investițiile ecologice departe de UE”, a explicat Mansfield.

„Și noile reglementări ale UE, precum Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) și Regulamentul UE privind defrișările (EUDR), care vor intra în vigoare în 2026, vor crește costurile pentru companiile americane care exportă în UE”, a adăugat expertul de la EIU.

UE

UE / Foto: Arhiva Evz

Harris și taxele ecologiste

CBAM impune o taxă pe emisiile de carbon pentru unele produse importate care intră în bloc pentru a împiedica companiile să externalizeze producția către țări cu reglementări climatice mai slabe. EUDR interzice importul în UE de produse legate de practicile de defrișare.

În ciuda acestui posibil dezacord, „o victorie a Kamalei Harris ar însemna în general stabilitate pentru Europa în ce privește impactul economic”, a concluzionat Mansfield.

Mulți analiști prevăd că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile de săptămâna viitoare, inflația ar putea începe din nou să crească, tocmai din cauza taxelor de import propuse, care ar crește prețul mărfurilor străine aduse în Statele Unite. Propunerile de reducere a taxelor fiscale și de deportare a lucrătorilor imigranți ar putea crește de asemenea costurile.

Dacă inflația ar crește, ar putea fi necesară o creștere a ratei dobânzilor, dacă Federal Reserve ar considera necesar pentru a ajuta economia. Acest lucru, la rândul său, ar crește randamentele obligațiunilor, ceea ce înseamnă că Guvernul ar trebui să ceară împrumuturi la o rată a dobânzii mai mare.

De asemenea, este de remarcat faptul că ratele mari ale dobânzilor și randamentele obligațiunilor pot crește valoarea dolarului, deoarece perspectiva creșterii randamentelor crește de obicei cererea de valută din partea investitorilor străini.

Harris nu ar relaxa politica fiscală

Potrivit unei note a Capital Economics, modificările randamentelor din SUA „ar tinde să crească randamentele obligațiunilor de stat europene, deși într-o măsură mai mică”.

Dar alți factori, cum ar fi perspectivele politicii monetare ale BCE și preocupările fiscale din zona euro, „ar continua să fie principalii factori de impulsionare pentru piața de obligațiuni”.

Nota prevede de asemenea că moneda euro nu va fi slăbită dramatic de o victorie a lui Trump. Vorbind despre o posibilă victorie a lui Harris, Andrew Kenningham de la Capital Economics a declarat pentru Euronews că candidatul democrat „probabil nu va relaxa drastic politica fiscală”.

El a adăugat că „nu ar exista niciun motiv să ne așteptăm la o creștere a dobânzilor din SUA sau la o consolidare a dolarului” în acest caz.

Componența Congresului va conta mai mult

Deși există așteptări ca Trump să crească cheltuielile, Carl J. Schramm, economist și profesor la Universitatea Syracuse, a susținut că Harris, dacă va fi aleasă, ar crește semnificativ datoria națională, provocând o creștere a dobânzilor.

„Abordarea ei ar fi fără îndoială ghidată de echipa economică Obama/Biden, care s-a dovedit a fi complet keynesiană în perspectivă și în acțiuni”, a afirmat Schramm. „Cheltuirea și extinderea bugetului public fără a lua în considerare datoria pe termen lung și implicațiile pentru dolar”.

Pe lângă alegerile pentru președinte de săptămâna viitoare, cetățenii americani vor vota și pentru alte instituții, în special pentru Congres.

„Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, componența Congresului va conta în mod semnificativ, deoarece va determina cât de agresiv va putea fi programul fiscal al câștigătorului”, a spus Ryan Sweet, economist șef american la Oxford Economics.

Dacă democrații vor reuși să câștige o majoritate puternică în Senat și în Camera Reprezentanților, vor putea adopta legi mai ușor. În caz contrar, ar putea rezulta un impas politic lung. În orice caz, o posibilă victorie a lui Harris ar putea prevesti schimbări puține pentru Europa, mai ales în comparație cu o victorie a lui Trump.

(Articol: Eleanor Butler, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)