Kamala Harris, neinteresată de China, cea mai mare amenințare pentru SUA

Kamala Harris, neinteresată de China, cea mai mare amenințare pentru SUA Kamala Harris - interviu MSNBC / sursa foto: captură video

SUA și China sunt primele două economii din lume și au cele mai mari două armate din lume. Iar rivalitatea SUA-China, în opinia multor analiști internaționali, va fi tema globală definitorie a secolului XXI. Dar, în momentul de față, doar unul dintre cei doi candidați majori la președinția SUA vorbește în mod regulat despre acest subiect, așa cum a făcut în mod constant de ani de zile.

Trump are o politică bine definită față de China

Potrivit BBC Verify, candidatul Partidului Republican, Donald Trump a menționat China de 40 de ori în cele cinci mitinguri avute de la dezbaterea prezidențială de la ABC News. Și, când vorbește despre China, Trump se concentrează pe chestiunile de tensiune dintre SUA și dictatura comunistă de la Beijing prezentând-o ca pe un „prădător economic”.

El a vorbit, de asemenea, despre noile tarife pe care intenționează să le impună importurilor de la companiile chineze dacă se întoarce la Casa Albă și a spus că dorește să împiedice vânzarea mașinilor fabricate în China, deoarece crede că vor distruge industria auto americană. Trump a avertizat China să nu încerce să înlocuiască dolarul american ca monedă de rezervă a lumii.

Și, în plus, a reamintit despre vina pe care guvernul comunist chinez o are pentru pandemia de Covid-19 și pentru ascunderea datelor reale despre virus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii economiști pun la îndoială eficacitatea tarifelor lui Trump - deși au fost menținute de administrația Biden-Harris - și susțin că acestea putea fi dăunătoare consumatorilor americani. Dar mesajul lui Trump este perfect pentru „gulerele albastre”, adică muncitorii idnustriali din statele-cheie din Midwest, care au simțit impactul concurenței crescute din partea producătorilor chinezi, acuzați în Europa de concurență neloială prin subvențiile date de guvernul comunist companiilor.

Donald Trump_President Xi Jinping

Donald Trump și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe Kamala Harris nu pare s-o intereseze „cea mai mare amenințare pentru SUA”

BBC Verify a descoperit, pe de altă parte, că propunerea Partidului Democrat pentru Casa Albă, Kamala Harris nu a menționat deloc China la cele șase mitinguri ale sale de la dezbaterea din 10 septembrie.

A avut, totuși, o referire la dictatura comunistă de la Beijing într-un discurs despre economie din Pittsburgh, Pennsylvania. „Nu voi ezita niciodată să iau măsuri rapide și puternice atunci când China subminează regulile în detrimentul lucrătorilor, comunităților și companiilor noastre”, a spus Kamala Harris.

Dar un consilier al vicepreședintei a declarat, pentru BBC, că deși Harris nu vorbește în mod regulat despre China, ea a făcut destule pentru a contracara eforturile Chinei de a submina stabilitatea și prosperitatea globală.

Dar, când vine vorba despre China, contrastul dintre Trump și Harris este evident.

Trump, dezbatere despre China în Pennsylvania, cel mai important „swing-state”

Luni după-amiază, într-un hambar din Smithton, un orășel din vestul rural al statului Pennsylvania, Trump s-a așezat la discuții despre China cu un grup de fermieri locali. Orașul se află la doar o oră de Pittsburgh, o fortăreață urbană a Partidului Democrat, dar la țară e teritoriu republican.

Tema evenimentului, găzduită de Protecting America Initiative, un think-tank conservator, a fost „amenințarea tot mai mare a Partidului Comunist Chinez la adresa aprovizionării cu alimente din SUA”. Dar masa rotundă a ajuns să fie o conversație mai deschisă despre amenințarea Chinei. Fermierii s-au plâns că trebuie să concureze cu importurile chinezești puternic subvenționate, dar de proastă calitate.

Trump a promis că îl va convinge pe președintele chinez Xi Jinping să cumpere mai multe produse agricole din SUA și a reiterat promisiunea că va folosi tarifele pentru a proteja economia americană de amenințarea dumpigului făcut de China.

Fostul președinte a vorbit și despre necesitatea de a proteja industria siderurgică a SUA, pentru a se pregăti pentru un ipotetic război cu China. „Dacă suntem într-un război și avem nevoie de tancuri pentru armată și avem nevoie de nave și de alte multe lucruri care se întâmplă să fie făcute din oțel, ce vom face, mergem în China să luăm oțel?” s-a întrebat Trump. „Ne luptăm cu China, dar îi cerem să ne vândă niște oțel?”

Viitorul Secretar de Stat al SUA, dacă Trump ajunge președinte, declarații-cheie

Iar Richard Grenell, consilier principal pentru Inițiativa „Protecting America”, a spus că Beijingul a lucrat „în liniște, dar strategic” împotriva SUA, mai ales atunci când americanii au fost distrași de alte probleme globale. „Ei încearcă să ne corupă politicienii și să ne preia facilitățile de producție. Nu există nicio îndoială că vor încerca, la un moment dat, să valorifice aceste «investiții»”.

Important de știut este că Richard Grenell, care a fost ambasador al SUA în Germania și director interimar al informațiilor naționale în mandatul lui Trump, este considerat favorit pentru postul de Secretar de Stat - adică șeful diplomației americane - dacă Trump va câștiga un alt mandat în noiembrie.

Dacă va câștiga Kamala Harris s-ar putea să nu existe o schimbare semnificativă a politicii față de China față de actuala administrație, chiar dacă Biden a folosit frecvent o retorică dură pentru a descrie rivalitatea SUA-China.

Războiul din Ucraina, ziua 391. Biden vrea să aibă discuții urgente cu Xi Jinping. Sunt îngrijorări cu privire la vizita în Rusia

Sursa foto: EPA/XINHUA /LI XUEREN

Alegătorii nu par prea interesați de China

De la începutul președinției sale, Joe Biden a calificat China drept una dintre autocrațiile care concurează cu principalele democrații ale lumii într-un punct istoric de inflexiune globală. Dar potrivit sondajelor de opinie, China ocupă un loc destul de puțin proeminent pe lista problemelor de care le pasă alegătorilor americani, după economie, imigrație și asistență medicală.

Într-un sondaj recent printre alegătorii din statele-cheie, doar 14% au menționat China drept prioritate de securitate națională pentru următorul președinte, după imigrație - 38% și războaiele din Ucraina și Gaza, ambele cu 28%.

Acest lucru ar putea explica parțial lipsa de interes a Kamalei Harris pentru amenințările venite din China. Dar Pennsylvania este cel mai mare „premiu” electoral pentru oricare dintre candidați, și atât lui Trump, cât și lui Harris, le va fi greu să câștige Casa Albă acesta stat. Iar sondajele arată, în prezent, că cei doi candidați se află periculos de aproape unul de celălalt în Pennsylvania.

„Majoritatea oamenilor și-au ales deja tabăra, dar mai există și indeciși”, a spus Bill Bretz, președintele comitetului Partidului Republican din județul Westmoreland. „Dar dacă China este un paiul care înclină cântarul într-un fel sau altul, cred că este bună discuția”, a încheiat el.

Revista presei