Dictatura comunistă din China se întoarce la controlul hainelor

Dictatura comunistă din China se întoarce la controlul hainelor

Interzicerea „hainelor ofensatoare” plănuită de dictatura comunistă din China demonstrează amplificarea intoleranței, scrie The Washington Post înrt-un editorial.

Conducătorii autoritari ai Chinei încearcă deja să controleze ce citesc, ce văd, ba chiar și ce gândesc cetățenii. Însă acești conducători tot mai afundați în paranoia par a nu fi mulțumiți nici măcar de controlul aproape total pe care-l exercită asupra vieții private a oamenilor pe care chipurile îi reprezintă. Acum vor să controleze și hainele cu care se îmbracă cetățenii chinezi.

Comitetul Permanent al legislativului chinez, Congresul Popular Național, a publicat un proiect de lege vizând interzicerea hainelor considerate „dăunătoare spiritului poporului chinez” și a celor care „rănesc sentimentele” poporului chinez. Oricine ar fi prins purtând asemenea haine jignitoare va fi pasibil de amenzi de până la 680 de dolari și până la 15 zile de închisoare.

Dictatura comunistă din China, înapoi la Maoism

După cum se obișnuiește în China, noua inițiativă legislativă nu este motivată. Se știe însă că survine după o serie de incidente implicând cetățeni chinezi îmbrăcați cu haine tradiționale japoneze, fapt care i-a înfuriat pe naționaliștii radicali, dată fiind istoria războaielor dintre cele două țări.

Unul dintre incidente s-a încheiat cu arestarea unei femei din orașul Suzhou fiindcă purta un chimonou japonez; ea a fost acuzată că „s-a luat la ceartă și a provocat probleme”.

Aceasta e o expresie standard generalizată [vezi „deranjarea ordinii publice” - n.trad.] utilizată de autoritățile chineze pentru a neutraliza pe oricine e considerat problematic. S-a scris și despre cetățeni chinezi hărțuiți pentru practica „cosplay” - îmbrăcați pentru a imita personaje din desene animate japoneze.

Probleme cu LGBT+

Mutarea guvernului vine și după ce spectatori la concerte și studenți au fost vizați de autorități fiindcă aveau imagini cu curcubeul pe îmbrăcăminte ori distribuiau steaguri-curcubeu în semn de solidaritate cu mișcarea LGBT.

Conducătorii Chinei au mai lansat recent o campanie similară împotriva adolescenților cu tatuaje și a bărbaților în ținute feminine. Un liceu chinez a apărut nu demult la știri fiindcă a interzis tunsorile „ciudate”, definite drept păr lung la fete și favoriți ori chică la băieți.

Interdicția privind hainele ofensatoare este ea însăși jignitoare, din multiple puncte de vedere. Dar cea mai îngrijorătoare e formularea vagă a proiectului de lege. Nicăieri în el nu e definit ce haine anume pot fi considerate „dăunătoare spiritului poporului chinez”.

Nu se clarifică nici ce obiecte vestimentare sunt susceptibile a răni sentimentele delicate ale poporului chinez. Acest caracter vag al limbajului autorizează practic orice polițist de pe stradă să aresteze pe oricine vrea el pentru că poartă ceva ce nu-i place lui.

Dictaturile și problemele lor cu hainele

Multe alte țări au interdicții privind îmbrăcămintea, de obicei motivate religios, cultural ori istoric. Germania a scos în afara legii expunerea publică a svasticii și a altor simboluri naziste. Unele țări musulmane din Orientul Mijlociu le interzic femeilor să iasă din casă fără să-și acopere capul sau fața.

Țări conservatoare precum Uganda nu le permit femeilor să poarte fuste deasupra genunchilor. Unele stațiuni din Croația și Maldive le interzic turiștilor să iasă de pe plajă în costum de baie. Grecia a interzis tocurile înalte în siturile antice.

În 2010 Franța, îngrijorată de imigrația musulmană și protejându-și feroce identitatea seculară, a adoptat o lege care interzice acoperirea completă a feței în public, indiferent că e vorba de vălul islamic, căști de motociclete, măști de schi ori cagule.

China comunistă, aproape de reglementările Iranului islamist

Însă interdicția propusă de China e atipic de draconică prin caracterul ei general și prin faptul că pare să vizeze orice fel de ținută individuală care poate fi considerată drept jignitoare la adresa conceptelor de patriotism și naționalism ale Partidului Comunist, care în ultima vreme devine tot mai anti-occidental.

Proiectul de lege a fost publicat pe un site guvernamental în vederea consultării publice, care se va încheia la sfârșitul acestei luni. Până acum reacțiile au fost în mare parte negative, existând juriști, cercetători, jurnaliști și cetățeni de rând care au deplâns această nouă restricționare a libertății individuale și a liberei exprimări, considerând-o un exemplu al intoleranței tot mai mari de la nivelul conducerii.

Conducerea comunistă a Chinei, opacă și secretoasă, nu ține cont aproape niciodată de opiniile cetățenilor, iar acest gen de consultare publică este de obicei doar de fațadă.

Totuși, dacă liderii ignoră opinia populației, ei riscă să-i înstrăineze și mai mult pe chinezii tineri și creativi de care a doua economie a lumii are nevoie pentru a prospera în deceniile următoare.

(editorial WP, Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News