Cel puţin asta indică cifrele studiului realizat de Cult Market Research la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de MSD România. Practic, 52% dintre români s-ar vaccina.

De cealaltă parte, trebuie spus că există 20% dintre români care au declarat că încrederea în vaccinare le-a fost afectată într-un mod negativ de pandemia de coronavirus. Astfel, aceştia preferă să nu apeleze la viitorul vaccin antiCovid indiferent de cât de mare e pericolul.

67% dintre respondenții studiului realizat în septembrie de Cult Market Research la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de MSD România consideră că este important să existe o schema de vaccinare și pentru adulți.

Covid-19 şi interesul pentru vaccinare

Studiul a fost lansat joi în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți şi scoate la suprafaţă un aspect-cheie. În premieră pentru această perioadă marcată de noul coronavirus chinezesc, vaccinarea a început să fie privită cu atenţie mai ridicată decât înainte.

Conform sursei citate, pentru prima dată „avem o dimensiune a interesului publicului pentru rambursarea vaccinurilor pentru adulți: 67% dintre respondenți susțin că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți”.

În prezent, cel mai cunoscut vaccin pentru adulți este cel antigripal (67%), urmat de vaccinul antiHPV (20%) și vaccinul antivaricelă (18%), dar cercetarea arată că încrederea publicului în vaccinuri nu a fost afectată în cazul a 72% dintre respondenți. În acest context, 8% dintre participanți au chiar mai multă încredere în vaccinuri.

Ce-i drept, avem şi procent de doar 20% dintre respondenți, care au declarat că această pandemie de coronavirus le-a afectat negativ încrederea în vaccinare. Într-un exerciţiu de imaginaţie, dacă mâine ar apărea un vaccin împotriva Covid-19, 52% dintre respondenți s-ar vaccina.

Medicii de familie şi specialiştii

Românii privesc cele două categorii ca pe principalele surse de informare cu privire la vaccinuri. O altă concluzie a studiului arată că site-urile medicale reprezintă a treia sursă în topul încrederii.

Locul al patrulea este ocupat de studii și cărți de specialitate. Sugestiv pentru cele explicate este faptul că românii de peste 41 de ani se informează despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor.

La polul opus, persoanele sub această vârstă preferă mai degrabă să se informeze de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale. „Pentru prima dată, un studiu relevă un aspect important că aproape 70% dintre respondenți cred că trebuie să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.

Acest aspect nu a mai fost cercetat înainte. Ca reprezentant al pacienților cronici, cred că pe aceste rezultate trebuie să se sprijine politicile de sănătate de prevenție care să susțină accesul compensat la vaccinuri pe durata întregii vieți”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

Românii vor un vaccin sigur

Într-un context în care informaţiile contradictorii despre vaccinul antiCovid-19 pot bulversa publicul, românii așteaptă ca datele cu privire la vaccinuri și vaccinare să fie bazate pe date și rezultate transmise de institute specializate și cercetători avizați.

De asemenea, românii şi-ar dori mai departe ca reprezentanţii campaniilor de informare asupra vaccinurilor să ofere informații clare, precise și ușor de înțeles de către majoritatea populației. Cei interesaţi de vaccinare au subliniat că este important ca accentul să fie pus pe impactul vaccinării în comunitate.

Acest studiu a fost realizat cu ajutorul unei metodologii sociologice mixte (cercetare cantitativă – 424 respondenți – și calitativă pe întreg teritoriul țării), iar concluziile arată că 1 din 5 români consideră că vaccinurile trebuie să fie obligatorii, iar 2 din 5 români consideră că toate vaccinurile ar trebui să fie opționale. Studiul realizat în septembrie are marjă de eroare de 4,8% la un nivel de încredere de 95%.

sursa: stiri.tvr.ro