Băutura care înseamnă cancer! Mulţi cred că-i bună, dar aduce numai nenorocire. Studiu

Băutura care înseamnă cancer! Mulţi cred că-i bună, dar aduce numai nenorocire. Studiu

Un studiu preluat recent de Colegiul American de Cardiologie şi realizat de cercetătorii grupului francez NutriNet-Santé arată că, indiferent de marcă, băutura răcoritoare care conţine mult zahăr prezintă un risc crescut de cancer.

Nu este singura problemă de sănătate care „vine la pachet” odată ce dăm pe gât băutura răcoritoare care are în reţetă mai mult zahăr decât este normal. Nici băuturile „diet” nu sunt mai bune  decât celelalte, care au conținut ridicat de grăsimi.

Experții au avertizat că băuturile îndulcite artificial au fost văzute ca o „alternativă sănătoasă” datorită numărului lor scăzut de calorii, dar acum a ieşit la suprafaţă că ele ar putea să cauzeze numeroase boli de inimă. Cercetătorii susțin că există o legătură între băuturile dietetice și bolile cardiovasculare și au declarat că descoperirile lor ar putea schimba politicile de sănătate publică.

Studiu efectuat pe 100.000 de oameni

Concluziile noului studiu la care au participat 104.760 de persoane au fost publicate de Colegiul American de Cardiologie. Cercetările  sunt bazate pe 3 jurnale de dietă ţinute de cei vizaţi timp de 18 luni, non-stop.

În cadrul studiului, băuturile îndulcite artificial au fost definite ca fiind cele care conțin îndulcitori non-nutritivi. Aceştia sunt alternative la îndulcitorii nutritivi care adaugă puține calorii sau niciuna dietei când sunt folosiți pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor.

De obicei ei sunt mai dulci decât zahărul real și trebuie utilizaţi numai în cantități mici. Cercetătorii au definit băuturile zaharate ca fiind cele care au un nivel de zahăr de cinci la sută sau mai mult.

Pentru fiecare categorie de băuturi, participanții au fost împărțiți în non-consumatori (cei care nu beau deloc băuturile), consumatori mici (cei care au băut ocazional băuturi) și consumatori mari (oameni care le-ar bea în mod regulat). Experții au analizat persoanele care au suferit boli cardiovasculare între 2009 şi 2019.

Listă lungă cu boli grele

Printre ele, accidenteşe vasculare cerebrale, atacul ischemic tranzitor, infarctul miocardic şi sindromul coronarian acut. Cercetătorii au exclus primii trei ani după verificările ulterioare, pentru a ține cont de tendința de cauzalitate inversă.

Tendință de cauzalitate inversă este când două lucruri sunt asociate între ele, dar nu în modul așteptat. Cercetătorii au exclus acest lucru pentru a se asigura că rezultatele lor sunt clare și concise când a venit vorba de oameni care au consumat băuturi îndulcite artificial.

Ei au descoperit că primele 1.379 de persoane au avut primele cazuri de boli cardiovasculare. În comparație cu cei din grupul non-consumator sau grupul de consumatori atât de băuturi zaharate, cât și de băuturi îndulcite artificial, cercetătorii au descoperit că grupurile care au consumat ambele prezintă riscuri mai mari de apariție a bolilor cardiovasculare primare.

Apare un nume greu de la Sorbona

Eloi Chazelas, doctorand, autor principal al studiului și membru al echipei de cercetare a epidemiologiei nutriționale (Universitatea Sorbona Paris Nord, Inserm, Inrae, Cnam), a declarat că, pe lângă riscul de boli de inimă, cercetarea ar putea avea și alte implicații legislative.

El a spus: „Studiul nostru sugerează că băuturile îndulcite artificial ar putea să nu fie un substitut sănătos pentru băuturile cu zahăr, iar aceste date oferă argumente suplimentare pentru a alimenta dezbaterea actuală privind impozitele, etichetarea și reglementarea băuturilor zaharate și a băuturilor îndulcite artificial.”

Cercetătorii au adăugat că legătura dintre bolile de inimă și băuturile îndulcite artificial ar trebui examinată în continuare într-un grup la scară largă. Experții au dezvăluit anterior că o treime dintr-o cutie de băutură gazoasă pe zi poate crește riscul de cancer.

100 ml înseamnă risc crescut de cancer

Experții au descoperit că doar 100 ml de băutură cu zahăr ar putea crește riscul de a dezvolta o formă de cancer cu 18%. Şi asta în condiţiile în care o cutie normală are aproximativ 330 ml de lichid.

Riscul de cancer mamar a crescut în mod specific cu 22%.Echipa de cercetători  francezi consideră că zahărul din băuturi determină corpul nostru să depoziteze mai multe grăsimi în jurul unor organe precum ficatul și pancreasul, iar asta duce mai departe la un risc mai mare de cancer. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, inflamația și aditivii conţinute de unele băuturi pot fi, de asemenea, de vină.

sursa: thesun.co.uk

Ne puteți urmări și pe Google News