Caz incredibil la Iași. I-a tăiat gâtul victimei, a recunoscut, dar a scăpat de închisoare

Caz incredibil la Iași. I-a tăiat gâtul victimei, a recunoscut, dar a scăpat de închisoare Sursa foto: Arhiva EVZ

Un individ din Iași a scăpat de pușcărie, deși a recunoscut, în fața anchetatorilor, că și-a tăiat victima, o femeie, la gât cu un cutter.

Un individ din județul Iași care a agresat o femeie, încercând să-i taie gâtul unei femei, a scăpat de pușcărie, deși a recunoscut fapta. Judecătorii i-au dat o condamnare de doar un an de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri de 14.000 de lei, sub trei mii de euro. Aceștia au apreciat că personajul în cauză nu reprezintă un pericol pentru societate și că nu este nevoie să stea la închisoare.

Judecătoria Hârlău a decis că individul se face vinovat de comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe în formă agravantă. Oamenii legii au adăugat că, în trecut, a existat o stare conflictuală între agresor și victimă, după cum relatează publicația BZI.

„Instanța admite în parte acțiunea părții civile E.L.G. și îl obligă pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 14.000 de lei, reprezentând daune morale”, au mai decis judecătorii din Hârlău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul a început în 2020

Procesul individului cu pricina, Adrian B. în vârstă de 42 de ani, a început la începutul anului 2020, când procurorii l-au trimis în judecată. Pe fondul unei dispute mai vechi cu victima, acesta a tăiat-o, cu un cutter, la mână și la gât.

„Pe fondul acestei stări conflictuale, pe 27 august 2019, în jurul orei 21:45, acționând cu intenție directă, inculpatul a tăiat-o cu un cutter la mână și în zona gâtului pe persoana vătămată. Urmarea imediată a acestei infracțiuni comise constă în atingerea adusă valorilor de natură nepatrimonială protejate prin legea penală, respectiv integritatea corporală și sănătatea persoanei, fapta comisă de inculpat cauzând persoanei vătămate suferințe fizice, respectiv vătămarea acesteia, care a necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de 21 – 23 de zile”, se arată în documentele de urmărire penală întocmite de anchetatori, citate de publicația BZI.

Anchetatorii au mai arătat că după acest incident, individual a fost ridicat și dus la audieri unde a recunoscut că și-a rănit victima. El a fost trimis în judecată și, în ciuda gravității faptei, judecătorii au considerat că merită doar o pedeapsă minimă, cu suspendare.

Motivarea judecătorilor din Hârlău

Judecătorii și-au justificat decizia prin faptul că Adrian B. nu are condamnări anterioare.

„Se are în vedere faptul că inculpatul nu este înscris în evidențele cazierului judiciar cu condamnări penale anterioare, dar și atitudinea sinceră adoptată de acesta pe tot cursul procesului penal. Punând, așadar, în balanță ansamblul tuturor circumstanțelor de natură a caracteriza fapta și persoana inculpatului,

instanța apreciază că, pentru prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni de către inculpat și formarea unei atitudini corecte a acestuia față de ordinea de drept și regulile de conviețuire socială, o pedeapsă de 1 an de închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe în formă agravată, este aptă să răspundă scopului pedepsei penale.

Cât privește modalitatea de executare a pedepsei stabilită prin prezenta sentință penală, apreciind că scopul educativ și preventiv al pedepsei ce s-a aplicat poate fi atins și fără executarea pedepsei închisorii în regim de detenție, instanța constată că, în prezenta cauză, sunt îndeplinite condițiile legale referitoare la posibilitatea amânării aplicării pedepsei.

Astfel, având în vedere circumstanțele reale și personale ale inculpatului, instanța ajunge la concluzia că scopul pedepsei poate fi atins pentru acesta și fără executarea pedepsei închisorii în regim de detenție, respectiv fără privarea acestuia de libertate”, au afirmat judecătorii ieșeni, conform sursei citate.

Sentința judecătoriei din Hârlău nu este definitivă și poate fi atacată la o instanță superioară.