Câți șefi ai avocaților din România au confirmat că nu au colaborat cu serviciile secrete. Cifre uluitoare

Câți șefi ai avocaților din România au confirmat că nu au colaborat cu serviciile secrete. Cifre uluitoare Sursa foto: EVZ

Vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Marius Striblea, a dezvăluit recent că doar doi membri ai Comisiei Permanente a UNBR au depus o declarație pe proprie răspundere în care arată că nu au colaborat cu serviciile secrete.

Unul dintre cei doi este chiar el, iar celălalt nu a dorit să-și dezvăluie identitatea și a decis ca declarația să nu fie făcută publică. Aici s-a ajuns după ce în 2019 avocatul Corneliu-Liviu Popescu (din Baroul București) a cerut conducerii UNBR să facă demersurile pentru demascarea ofițerilor de informații ori a colaboratorilor serviciilor secrete din avocatură.

Propunerea a fost înaintată Comisiei Permanente a UNBR chiar de avocatul Marius Striblea. În acest context, vicepreședintele UNBR a reacționat pe Facebook și a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la confrați.

”Deși au trecut doi ani de la acea ședință, nu au apărut declarațiile membrilor Comisiei Permanente. Separat de ale mele, date la 22.08.2019, 28.02.2020 și 12.02.2021, mai e înregistrată la Uniune una singură, dar care nu e făcută publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu apar mai multe declarații la UNBR

E cam puțin, nu sunteți de acord? Nu merge facila explicație a lipsei timpului necesar redactării. Mai plauzibilă pare inexistența dorinței de a le da. Se pune întrebarea de ce nu este voință în acest sens?

Marius Striblea

Are asta vreo legătură cu absența apetitului de a “apăra” avocatura și altfel decât prin comunicate “elegante”, prin care să nu “deranjăm partenerii”?

Totuși, ființă dubitativă, îmi pun întrebarea dacă nu cumva, de modă veche, eu sunt cel ce nu vreau să înțeleg până la urmă “adevărul” din viziunea unora dintre lideri și anume că avocatul trebuie să fie “diplomat” și să se facă plăcut Sistemului.

Să constituie un veritabil “fusion” între tradiționalul apărator al drepturilor omului și purtătorul de stele pe umeri sau bocanci în picioare. Ori, în cel mai bun caz, să aibă bifată măcar rubrica “semnatar de angajamente”.

Mesaj pentru avocații din România

Și mai e ceva. Scopul ieșirilor mele, inclusiv prin postări pe facebook, nu este nicidecum atacarea profesiei, cum spun unii pe la colțuri, cu paharul în mână. Cei cărora le bâzâie musca pe căciulă sau, după caz, pe chipiul purtat de capul propriu sau de cel patern.

Dimpotrivă, îmi iubesc breasla pe care, în limita puterilor, am apărat-o cu toate riscurile, de fiecare dată. Doresc revenirea ei pe poziția cuvenită și întărirea continuă, dar mă încăpațânez să cred că aceste lucruri se vor face doar sub egida celor ce nu pot fi suspectați că slujesc interese străine de cele ale nobilei noastre profesii, AVOCATURA”, a scris Marius Striblea.

avocat - foto-simbol

Lista cu membrii Comisiei Permanente a UNBR

”1. Av. Briciu Traian-Cornel-București, președinte UNBR

  1. Av. Dragne Ion*-București, vicepreședinte
  2. Av. Fenechiu Cătălin-Daniel-București, vicepreședinte
  3. Av. Baco Mihai*-Alba, vicepreședinte
  4. Av. Turculeanu Ion-Dolj, vicepreședinte
  5. Av. Striblea Marius-Sebastian-Iași, vicepreședinte
  6. Av. Domocoş Cristian-Cornel-Bihor, membru Comisia permanentă
  7. Av. Gheorghe Cristina-Brașov, membru Comisia permanentă
  8. Av. Iordan Aurelian Antonio-Brăila, membru Comisia permanentă
  9. Av. Florea Gheorghe-București, membru Comisia permanentă
  10. Av. Oancea Dan-București, membru Comisia permanentă
  11. Av. Maier Flavia-Ioana*-Cluj, membru Comisia permanentă
  12. Av. Antonescu Emanuela*-Prahova, membru Comisia permanentă
  13. Av. Stănilă Sergiu*-Timiș, membru Comisia permanentă
  14. Av. Marin-Vlădulescu Floriana-Vâlcea, membru Comisia permanentă

Notă: cu * sunt evidențiați decanii barourilor”, se arată pe unbr.ro.