Președintele UNBR, Traian Briciu: Apar norii negri ai autoritarismului

Președintele UNBR, Traian Briciu: Apar norii negri ai autoritarismului

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), avocatul Traian Briciu a tras un semnal de alarmă în legătură cu  faptul că în justiția românească un semn al autoritarismului este însuți declinul dreptului la apărare.

El a prezentat diagnosticul sumbru la dezbaterea „Vulnerabilități actuale ale profesiei de avocat: cauze și remedii”, organizată de către UNBR și Baroul București.

„Acuzarea e din ce în ce mai ranforsată de mijloace, de tehnologii, de metode, de legi. Apărarea a devenit din ce în ce mai vitregită de mijloacele de care ar trebui să dispună... Declinul apărării intervine într-o perioada în care drepturile și libertățile par a fi ajuns la maximum de dezvoltare. Civilizația începe să obosească de libertate. Și atunci în depărtare apar norii negri ai autoritarismului”.

Dușmanul libertății este prea multă libertate

La fel cum dușmanul binelui este mai-binele, tot astfel dușmanul libertății este prea multă libertate. Și astfel lucrurile degenerează în autoritarism. Semnalul de alarmă a fost tras sâmbătă, 29 mai 2021, de către președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, avocatul Traian Briciu, la dezbaterea „Vulnerabilități actuale ale profesiei de avocat: cauze și remedii”, organizată de către UNBR și Baroul București.

Un semn al autoritarismului este însuși declinul dreptului la apărare. Vulnerabilizarea acestui drept – a profesiei de avocat, în general – nu este nouă, ci a început încă din 2001, în numele luptei împotriva terorismului. (Ne permitem să menționăm una dintre cele mai flagrante încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești, concretizată în SUA prin adoptarea invazivului Patriot Act.)

Secretul profesional dintre avocat și client nu a fost dinamitat numai la momentul 11 septembrie 2001, ci și odată cu scandalul Panama Papers, a adăugat Traian Briciu.

Totuși, recentele evoluții sunt de natură să dea speranțe breslei avocaților, precum și justițiabililor: Adunarea Națională a Franței a votat în prima lectură proiectul Legii privind încrederea în justiție, care introduce că reguli limitarea scurgerii informațiilor în cadrul anchetelor în curs, prezența obligatorie a avocatului la percheziții, prezența avocaților în cadrul colegiilor de etică și deontologie din Consiliul de Stat și din Curtea de Casație.

De asemenea, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție și o recomandare care condamnă abuzurile comise de către autorități împotriva avocaților. Abuzuri – adăugăm noi – întâlnite inclusiv în cazul avocatului Robert Roșu, aruncat în închisoare doar pentru că a îndrăznit să-și exercite profesia.

Ne puteți urmări și pe Google News