Cât ne costă inaugurările electorale. Statul plătește despăgubiri de milioane de euro constructorilor
- Ionel Sclavone
- 19 iulie 2021, 15:54
Constructorii de drumuri încasează despăgubiri de ordinul miliardelor de euro de la statul român. Motivele au legătură, așa cum era de așteptat cu incompetența, poltiicianismul și corupția din instituțiile statului.
Statul român a plătit, până în prezent mai mult de 220 de milioane de euro, drept despăgubiri, unor firme de construcții. Acestea s-au adresat justiției cu procese, pentru diverse motive legate de contractele de lucrări pe care le-au obținut pentru drumuri și autostrăzi.
La cele 220 de milioane de mai sus, statul român ar mai putea fi pus la plata altor 400 de milioane de de euro. În acest caz este vorba despre procese aflate în curs de derulare, în diferite etape. Situația a fost prezentată de publicația newsweek.ro.
Motivul pentru care s-a ajuns în această situație are legătură cu politicianismul, incompetența și corupția de la nivelul CNAIR. Constructorii de drumuri profită de slăbiciunea statului român și își umflă conturile din banii plătiți de fiecare român sub formă de taxe și impozite.
Inaugurările electorale ustură la buzunar
Potrivit sursei citate, inaugurările electorale, făcute de foștii premieri Emil Boc și Victor Ponta au costat statul mai mult decât voturile obținute.
Astfel, după ce premierul Emil Boc și ministrul Anca Boagiu au inaugurat înainte de termenul de finalizare o porțiune din Autostrada Medgidia – Constanța, statul a fost pus la plată. Constructorul a solicitat o despăgubire de 750.000 euro pentru că lucrările nu erau gata.
O situație similară s-a produs și pe vremea lui Victor Ponta, pe când era premier promovat de PSD. Compania italiană Salini a primit despăgubiri de peste 67,2 milioane euro pentru că a fost forțată de șefii CNAIR să deschidă parțial traficul pe o porțiune din Autostrada Orăștie – Sibiu. Aceasta doar pentru ca Victor Ponta, candidat la președinția României a dorit să inaugureze o autostradă, ca să-și arate competența.
Clauze în defavoarea statului român
Iar aceasta nu este tot. Sume importante au fost plătite de stat deoarece directorii CNAIR au tergiversate nejustificat emiterea ordinelor de începere a lucrărilor, au întârziat exproprierile terenurilor și au acceptat clauze și actele adiționale în defavoarea statului român.
De pe urma acestor decizii, marii contructori câștigă sume foarte mari, sub formă de penalități și despăgubiri, dat fiind că nu pot intra în activitate imediat.