Carnea românească, pe cale de dispariţie în magazine?

Carnea românească, pe cale de dispariţie în magazine?

Pentru a preîntâmpina viitoare scandaluri pe piaţa comercializării cărnii, liderii europeni pregătesc o măsură bună în intenţie, dar care riscă să trimită producţia locală peste graniţe.

O recomandare votată recent în Parlamentul European (PE) şi supusă spre aprobare Comisiei Europene vrea să impună producătorilor de carne să treacă pe eticheta produsului, odată comercializat, locul în care s-a născut animalul de la care provine carnea. Măsura ar forţa producătorii români să facă investiţii de sute de mii de euro, care ar scumpi carnea comercializată, a declarat europarlamentarul Rareş Niculescu, pentru EVZ. Şi producătorii români sunt alertaţi de noile reguli, deşi nu au o estimare, la nivel de patronat, despre costurile pe care le-ar impune recomandarea PE. Producătorii de carne de porc se bazează mult pe importul de purcei, aşa încât pentru a ţine evidenţa ţării de origine a animalelor vor avea nevoie probabil de un sistem informatic complicat, care implică o etichetare complexă. "Circa 1,5 milioane de purcei sunt importaţi în România", a spus pentru EVZ Stanca Tudor, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. "Este o investiţie extrem de complicată şi care iese din schema discutată cu Comisia Europeană, pentru că au fost multe întâlniri între producători şi Comisie pe tema etichetării". Potrivit acesteia, costurile ar fi mari pentru producătorii români şi alte ţări nou intrate în UE, în timp ce pentru state care utilizează tehnologii foarte moderne, investiţiile nu ar fi semnificative. O alternativă de acoperire a costurilor suplimentare pe care le vor avea producătorii locali ar fi să nu mai vândă local, ci mai scump, la export. CITIȚI ȘI:

  • Marfa aproape expirată, vândută separat. Comercianții și producătorii: E o struțo-cămilă

O reacţie similară au şi producătorii de carne de pui. Deşi cresc păsările "din găoace", fără a apela la furnizori de pui, şi ei ar trebui să implementeze un sistem de etichetare complex. "Unii jucători vând sub costuri. Preţul cărnii de pui a rămas neschimbat de trei ani", a declarat pentru EVZ Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, care spune de asemenea că, având costuri suplimentare, unii producători ar alege să vândă la export. Potrivit unor studii la nivelul UE, un jucător de pe piaţa cărnii ar avea nevoie de o investiţie medie de circa 130.000 de euro pentru a îşi pune la punct sistemul informatic. La nivelul UE, s-ar cheltui 1,87 miliarde de euro doar în primul an de intrare în vigoare a prevederii, potrivit estimărilor. Şi cumpărătorii ar putea trece graniţa Rareş Niculescu spune că, pe măsură ce produsele româneşti se scumpesc, chiar şi cu 55%, în cazul cărnii de porc, cumpărătorii se vor orienta spre produse din Ucraina sau Republica Moldova, ţări non-UE, care vând mult mai ieftin deoarece nu trebuie să îndeplinească o sumedenie de reglementări complicate privind producţia. Scandalul "cărnii de cal", încă un pericol Pentru România, principala victimă a scandalului cărnii de cal vândută drept carne de vită, trecerea ţării de origine a cărnii pe etichete putea preveni un pericol major, dacă era aplicată şi în cazul cărnii tocate. Dacă se va şti, în cazul fiecărei caserole sau produs care foloseşte carne tocată, ţara de provenienţă, atunci vina nu ar mai putea fi aruncată la nimereală atunci când s-ar descoperi urme de carne dubioasă. Însă, recomandarea PE nu încearcă să impună această prevedere şi celor care vând carne tocată, ci doar celor care vând carne refrigerată şi proaspătă. Costuri estimate la nivel UE În prezent, normele europene, preluate şi în România, prevăd deja ca pe eticheta produsului să fie trecut locul în care a fost crescut (îngrăşat) animalul şi locul de sacrificare. Noile etichete ar urma să fie folosite şi în România, din 2015. Comisia Europeană va decide curând dacă şi locul de naştere al animalului să fie trecut pe etichete. Odată adoptată de Comisie, recomandarea ar trebui transpusă şi în legislaţiile naţionale ale membrelor UE. "Este destul de greu ca la nivelul Comisiei să nu se aprobe o recomandare a Parlamentului votată de peste 360 de parlamentari, dar pregătim o scrisoarea către comisarul Dacian Cioloş prin care sperăm să atragem atenţia asupra pericolelor care apar", a mai spus Rareş Niculescu. Potrivit unor estimări făcute la nivel european, carnea de porc se poate scumpi cu 55%