Evenimentul Zilei > Economie > Care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume
Care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume

Care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume

Deși în 2020 traficul aerian a fost perturbat grav de restricțiile COVID, AirlingRatings.com a publicat ca în fiecare an topul companiilor aeriene considerate cele mai sigure.

Qantas s-a clasat din nou pe prima treaptă a podiumului. AirlineRatings, site specializat în securitatea aeriană, a salutat procedurile companiei australiene, care i-a supus pe piloții săi, puși în „stand-by”, în timpul pandemiei, la cursuri de formare.

Astfel, înainte de a reveni în serviciu, un pilot Qantas de Boeing 737 trebuie să urmeze un curs de pregătire de șase zile, dintre care unul este dedicat confortului la serviciu.

Cu excepția anului 2018, Qantas s-a situat neîntrerupt în fruntea topului din 2014 încoace, redactorii AirlineRatings precizând că cea mai veche companie aeriană din lume continuă să colecționeze recorduri în materie de securitate și de exploatare.

Pe locul doi al clasamentului figurează Qatar Airways, iar Air New Zealand, Singapore Airlines și Emirates completează top 5.

Companii cu pretenții stau la coadă

British Airways, prima companie europeană, este plasată a zecea, în timp ce Air France nici măcar nu figurează în primele 20 de locuri.

Alte două companii cu pretenții, Lufthansa și KLM, se situează pe locurile 18, respectiv 19.

Pentru întocmirea clasamentului au fost examinate cu atenție 385 de companii din lumea întreagă. AirlineRatings a ținut cont în evaluarea sa de o gamă largă de factori, incluzând: dosarul accidentelor și incidentelor grave, auditurile instanțelor diriguitoare ale aviației și industriei, auditurile guvernamentale, inițiativele de vârf în domeniul securității și vârsta flotei.

Patronul site-ului AirlineRatings, Geoffrey Thomas, precizează că au fost luate în considerare doar incidentele grave:

„Toate companiile aeriene au incidente în fiecare zi și multe sunt probleme de fabricare a avioanelor, nu probleme operaționale ale companiilor aeriene. Modul în care echipajul gestionează incidentele este cel care diferențiază o companie aeriană bună de una mai puțin sigură.”

Top low-cost

Accidentele și incidentele reprezintă cinci stele din cele șapte ale clasamentului, auditurile o stea, iar conformarea față de noile măsuri legate de răspândirea COVID-19 tot o stea.

AirlineRatings a stabilit și companiile low cost cele mai sigure, creând un clasament al primelor 10 în ordine alfabetică.

Acesta arată astfel: Air Arabia, Allegiant, EasyJet, Frontier, Jetstar Group, Ryanair, Vietjet și WizzAir.