Au apărut rapoarte că Forțele Aeriene ale SUA au simulat un atac pe scară largă cu arme biologice chinezești împotriva activelor SUA și a infrastructurii militare din regiunea Indo-Pacifică.

Desfășurat în toamna anului trecut, scenariul a propus o forță de invazie chineză, desfășurată sub masca conducerii unui exercițiu militar. Atacul a implicat o lovitură cu rachete împotriva forțelor locale americane, împreună cu un atac amfibiu asupra insulei Taiwan. Făcând parte din dosarele clasificate, jocul de război nu a fost făcut public decât luna trecută.

Acest exercițiu este cea mai recentă afirmare a unei tendințe care sugerează că echilibrul regional de putere s-a schimbat în favoarea Chinei. „Cu mai bine de un deceniu în urmă, jocurile noastre de război indicau că, chinezii făceau o treabă bună de a investi în capacități militare care să facă dezvolte un război expediționar, unde împingeam forțele în teren și operam din baze și sanctuare relativ sigure.”, a declarat generalul forțelor aeriene Clinton Hinote, nationalinterest.org.

„În acel moment, tendința în jocurile noastre de război nu era doar că pierdem, ci că pierdem mult mai repede”, a adăugat Hinote. „Dacă armata SUA nu schimbă direcția, vom pierde foarte repede.”

Care este reacția Chinei?

O parte din planificarea militară a Chinei împotriva Statelor Unite implică ceea ce Hinote a numit „scenariu Taiwan”, menționând că „Taiwanul este lucrul la care se gândesc constant”. Oficialii chinezi și mass-media au adoptat un nivel de retorică beligerantă față de Taiwan.

„Avertizăm acele elemente ale„ independenței Taiwanului ”: că cei care se joacă cu focul se vor arde singuri”, a declarat în ianuarie purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian. „Independența Taiwanului înseamnă război”, a adăugat el. Armata de Eliberare a Chinei a înregistrat un număr record de 380 de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Taiwan în 2020.

Conform doctrinei militare a Beijingului, China nu trebuie să învingă în mod decisiv forțele SUA din Pacific; pur și simplu trebuie să le prevină, să le conțină și să le întârzie suficient de mult pentru a ocupa pe deplin Taiwanul.

Aceasta este gândirea centrală din spatele abordării emergente a Chinei anti-acces, negarea zonei (A2 / AD) – și anume, o constelație de capabilități suprapuse de aer, mare, uscat și spațiu chinez care funcționează în tandem pentru a constrânge capacitatea activelor SUA de a opera efectiv în Pacific. Forța militară în creștere a Chinei în regiunea indo-Pacifică prezintă un viitor sumbru pentru capacitatea Washingtonului de a descuraja și, dacă este necesar, de a învinge invazia chineză a Taiwanului.