Care ar fi șansele pentru China să facă uz de arme biologice

Care ar fi șansele pentru China să facă uz de arme biologice

Pe măsură ce tensiunile continuă să se intensifice între Washington și Beijing, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea creșterii capacităților militare chineze.

Au apărut rapoarte că Forțele Aeriene ale SUA au simulat un atac pe scară largă cu arme biologice chinezești împotriva activelor SUA și a infrastructurii militare din regiunea Indo-Pacifică.

Desfășurat în toamna anului trecut, scenariul a propus o forță de invazie chineză, desfășurată sub masca conducerii unui exercițiu militar. Atacul a implicat o lovitură cu rachete împotriva forțelor locale americane, împreună cu un atac amfibiu asupra insulei Taiwan. Făcând parte din dosarele clasificate, jocul de război nu a fost făcut public decât luna trecută.

Acest exercițiu este cea mai recentă afirmare a unei tendințe care sugerează că echilibrul regional de putere s-a schimbat în favoarea Chinei. „Cu mai bine de un deceniu în urmă, jocurile noastre de război indicau că, chinezii făceau o treabă bună de a investi în capacități militare care să facă dezvolte un război expediționar, unde împingeam forțele în teren și operam din baze și sanctuare relativ sigure.”, a declarat generalul forțelor aeriene Clinton Hinote, nationalinterest.org.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acel moment, tendința în jocurile noastre de război nu era doar că pierdem, ci că pierdem mult mai repede”, a adăugat Hinote. „Dacă armata SUA nu schimbă direcția, vom pierde foarte repede.”

Care este reacția Chinei?

O parte din planificarea militară a Chinei împotriva Statelor Unite implică ceea ce Hinote a numit „scenariu Taiwan”, menționând că „Taiwanul este lucrul la care se gândesc constant”. Oficialii chinezi și mass-media au adoptat un nivel de retorică beligerantă față de Taiwan.

„Avertizăm acele elemente ale„ independenței Taiwanului ”: că cei care se joacă cu focul se vor arde singuri”, a declarat în ianuarie purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian. „Independența Taiwanului înseamnă război”, a adăugat el. Armata de Eliberare a Chinei a înregistrat un număr record de 380 de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Taiwan în 2020.

Conform doctrinei militare a Beijingului, China nu trebuie să învingă în mod decisiv forțele SUA din Pacific; pur și simplu trebuie să le prevină, să le conțină și să le întârzie suficient de mult pentru a ocupa pe deplin Taiwanul.

Aceasta este gândirea centrală din spatele abordării emergente a Chinei anti-acces, negarea zonei (A2 / AD) - și anume, o constelație de capabilități suprapuse de aer, mare, uscat și spațiu chinez care funcționează în tandem pentru a constrânge capacitatea activelor SUA de a opera efectiv în Pacific. Forța militară în creștere a Chinei în regiunea indo-Pacifică prezintă un viitor sumbru pentru capacitatea Washingtonului de a descuraja și, dacă este necesar, de a învinge invazia chineză a Taiwanului.