Forțele Aeriene ale SUA testează arma cu nume de zeu. Un triumf tehnologic împotriva unui nou dușman

Forțele Aeriene ale SUA testează arma cu nume de zeu. Un triumf tehnologic împotriva unui nou dușman

Sistemul defensiv este menit să distrugă roiuri de drone menite să facă rău.

Poate că nu vă gândiți prea mult la roiurile de drone agresive, dar experții militari o fac. Acest lucru se datorează faptului că un roi de drone ar putea confunda apărarea, deoarece formația ar putea continua să zboare chiar și după ce dronele individuale din interiorul ei nu reușesc.

Pentru experții militari însărcinați cu asigurarea bazelor împotriva asaltului, prevenirea deteriorării unui roi de drone încărcate cu exploziv înseamnă oprirea întregului roi, nu doar îndepărtarea câtorva piese în mișcare. De aceea, Forțele Aeriene testează o armă nouă, una care vizează electronica. Aceasta face ca roiul să fie oprit, dintr-o dată.

Pentru a învinge roiurile de acest fel, armata SUA dezvoltă THOR. Construit pentru Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene, THOR este o modalitate prin care bazele sau alte instalații militare se pot apăra împotriva roboților aerieni care călătoresc în grupuri.

Arma cu nume de zeu

Oficial, THOR este o „armă electromagnetică contra-roi” care „asigură înfrângerea non-cinetică a mai multor ținte”.

Mai pe scurt, în loc să folosească gloanțe sau exploziibil pentru a dezactiva roboții, THOR lovește cu un cuptor cu microunde de mare putere. Efectul unei astfel de abordări împotriva unui sistem electronic poate varia, de la afectarea temporară a capacității dronelor de a comunica între ele până la prăjirea componentelor.

Această întrerupere, o explozie în formă de con împotriva electronicelor, are loc într-o nanosecundă și cu rezultate imediate, se laudă Forțele Aeriene. Succesul proiectat este unul de triumf tehnologic împotriva unui nou dușman. Rezultatul imaginat este un cer plin de roboți care se apropie de arma THOR și apoi, fără niciun indicator extern de schimbare, toți roboții eșuează într-o serie de moduri, unii se prăbușesc la sol pe computerele prăjite, alții se clatină la loc sau se învârt, desigur .

THOR acționează, iar apoi smogul robotic se curăță.

La exterior, THOR nu seamănă cu nimic ca un radar care iese dintr-o ladă de transport. Corpul său este mic, conform standardelor militare. Întregul sistem se poate încadra într-un container de transport lung de 20 de picioare, care se poate încadra în interiorul unui C-130, avionul de transport durabil al Forțelor Aeriene.

Eficiență demonstrată

Odată descărcat dintr-un avion, THOR ar putea fi condus în poziția din spatele unui camion plat. Totuși, este o piesă mare de echipament, iar dezvoltarea acestuia nu a fost ieftină. În timp ce Forțele Aeriene nu listează un preț unitar, se spune că dezvoltarea a fost de 15 milioane de dolari.

În februarie 2021, Forțele Aeriene au testat THOR într-un exercițiu la sud de Albuquerque, la baza Forței Aeriene Kirtland. Au fost prezenți observatori ai armatei, sugerând că armata însăși ar putea privi la THOR ca parte a unei abordări cuprinzătoare de protecție împotriva dronelor.

Anterior, Forțele Aeriene au demonstrat THOR pentru o mulțime care include reporteri în 2019. La acea demonstrație, sistemul THOR a eliminat o singură dronă care plutea. Și în decembrie 2020, Richard Joseph, omul de știință al Forțelor Aeriene, a spus că THOR a fost desfășurat și testat în Africa pentru apărarea de bază.

Ne puteți urmări și pe Google News