Evenimentul ZileiActualitateCapacitate uimitoare a noului COVID-19. Dr. Gheorghiță: Sunt și mai agresive, și mai contagioase

Capacitate uimitoare a noului COVID-19. Dr. Gheorghiță: Sunt și mai agresive, și mai contagioase

Capacitate uimitoare a noului COVID-19. Dr. Gheorghiță: Sunt și mai agresive, și mai contagioase
Noile probleme apărute în timpul pandemiei de coronavirus vin din India și stârnesc îngrijorare în rândul specialiștilor. Mutațiile sunt mai agresive.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit despre mutațiile suferite de coronavirus. Tulpina indiană a suferit două mutații, iar asta stârnește îngrijorare în toată lumea. Pentru că virusul se transformă, devine mai puternic și mai dificil de anihilat cu ajutorul vaccinurilor.

Valeriu Gheorghiță atrage atenția: „Oricând poate să genereze noi mutații”

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

„Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese”

Pe de altă parte, el a mai precizat că este foarte important să se continue campania de vaccinare începută în țara noastră.

„Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță. Elveția este prima țară din Europa în care a fost depistată tulpina indiană.


Accesează: