Candidează Kovesi la alegerile prezidențiale din 2024? Răspunsul dat de șefa Parchetului European. Video

Candidează Kovesi la alegerile prezidențiale din 2024? Răspunsul dat de șefa Parchetului European. Video Sursa: Arhiva EVZ

În ultima perioadă, s-a vehiculat că Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va candidat la alegerile prezidențiale din din 2024. Aflată într-o vizită în Republica Moldova, Kovesi a răspuns la această întrebare.

Va candida Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, la alegerile prezidențiale din 2024? Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, Kovesi a declarat că nu-și dorește o carieră politică nici după încheierea mandatului său la conducerea Parchetului European.

„Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”. Kovesi a mai spus că principala sa preocupare ține de activitatea sa la Parchetul European.

„Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a spus Laura Codruța Kovesi, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

Alegerile prezidențiale din 2024

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent, cetățenii români așteaptă ca procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, să se confrunte cu secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024.

Astfel, potrivit sondajului realizat de Sociopol, Laura Codruţa Kovesi are o popularitate de 30%, fiind la egalitate cu Gabriela Firea, urmată de Mircea Geoană care are popularitatea de 29%. Potrivit Sociopol, Mircea Geoană ar putea să câştige alegerile pentru primul tur, fiind un candidat favorit pentru turul 2.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie 2022.