Candidatul statelor africane la șefia Interpol, acuzat de complicitate la sechestrarea unor oameni de afaceri

Candidatul statelor africane la șefia Interpol, acuzat de complicitate la sechestrarea unor oameni de afaceri

Mubita Nawa, din Zambia, unul dintre candidații la șefia Interpol, care este sprijinit, pentru a prelua această funcție de statele membre ale Uniunii Africane este acuzat de doi oameni de afaceri indieni că ar fi fost complice în răpirea și încercarea de extorcare a acestora. Fapta s-ar fi produs în urmă cu doi ani.

Nawa se află pe lista scurtă pentru șefia Interpol

Zambianul Mubita Nawa, unul dintre candidații cu șanse mari de a deveni noul secretar general al Interpol, se confruntă cu acuzațiile avocaților a doi frați indieni, Vinod și Uddit Sadhu, că ar fi participat la răpirea și tentativa de extorcare a acestora, în anul 2022. La momentul presupusei fapte Nawa era director adjunct al CID (Departamentul de Investigații Criminale) din Zambia.

Avocații celor doi, care sunt oameni de afaceri, au avertizat printr-o scrisoare trimisă la Interpol despre pretinsa incompatibilitate a lui Mubita Nawa. Acesta este în prezent comisar adjunct al poliției din Zambia, scrie ziarul britanic The Guardian.

Zambia respinge acuzațiile celor doi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nawa se află în prezent printre cele patru persoane din rândul cărora va fi desemnat viitorul șef al Interpol, care urmează să fie anunțat peste puțin timp.

Un fugar român, căutat pe Interpol, susține că e victima autorităților române. Sursă foto: Interpol

Sursă foto: Interpol

Un viitor șef Interpol ar fi complice la răpire

În scrisoare transmisă către Interpol se menționează că frații Sadhu, proprietari ai Sun Pharmaceuticals, au fost „atrași într-o ambuscadă, de atacatori care s-au prezentat ca ofițeri de poliție, și au fost băgați într-o dubă nemarcată înainte de a fi duși la o reședință privată din Lusaka, unde au fost supuși amenințărilor și constrângerii, înainte ca unul dintre captivi să reușească să ceară ajutor folosind un telefon mobil ascuns. După aceea, ei au fost transferați la o secție de poliție, unde au continuat să fie supuși amenințărilor și constrângerii de către alți răpitori, inclusiv domnul Nawa”, se mai spune în scrisoare.

Sechestrarea celor doi oameni de afaceri, care recent câștigaseră un litigiu, în care Zambia trebuia să le plătească 117 milioane de franci elvețieni urmărea să îi determine pe aceștia să renunțe la pretențiile lor.

În scrisoarea adresată Interpol, frații Sadhu prin avocații lor menționează și faptul că au inițiat proceduri legale împotriva mai multor ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali din Zambia, cazul urmând a intra pe rol în octombrie a.c.

Cei doi frați solicită daune pentru evenimentele violente al căror subiect au fost.

Poliția din Zambia neagă faptele

Într-o declarație, autoritățile din Zambia au transmis că neagă categoric „acuzațiile rău intenționate” formulate de cei doi indieni.

„Aceste acuzații sunt complet nefondate și au scopul de a păta imaginea domnului Mubita Nawa înainte de viitoarele alegeri pentru secretarul general pentru Interpol”.

Poliția din Zambia, la rândul său, transmite că frații Sadhu au calitatea de suspecți într-o investigație privind o fraudă cu acțiunile Sun Pharmaceuticals.

Poliția din Zambia mai spune că acuzațiile urmăresc discreditarea lui Nawa, scoțându-l astfel din cursa pentru șefia Interpol domnului Nawa și a prejudicia reputația acestuia.

Un purtător de cuvânt al celor doi oameni de afaceri a spus că inclusiv instanțewle din Zambia au respins acuzațiile făcute de poliția zambiană contra fraților Sadhu. În plus, ministerul justiției din Zambia a recunoscut că datiria de 117 milioane de franci elvețieni către Sun Pharmaceuticals.