Evenimentul Zilei > Politica > Când va atinge România independența energetică. Anunțul de ultimă oră al premierului Nicolae Ciucă
Când va atinge România independența energetică. Anunțul de ultimă oră al premierului Nicolae Ciucă

Când va atinge România independența energetică. Anunțul de ultimă oră al premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat marţi, că există speranța ca România poate să atingă independenţa energetică într-un orizont de timp care nu depăşeşte cinci ani.

„Tot ceea ce ţine de sistemul energetic şi de asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Nevoia de a găsi soluţii pe termen mediu şi lung, de asemenea, se află în primele trei priorităţi ale Guvernului şi pentru că la început spuneam că am văzut că există potenţial, am avut o discuţie cu domnul ministru al Energiei, cu domnii directori ai Romgaz şi Depogaz şi am decis ca, pe data de 20 decembrie, la şedinţa de Guvern, dumnealor să vină şi să prezinte proiectele agreate în comun pentru dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că există speranţă să putem să ne folosim capitalul românesc, să putem să folosim capacităţile româneşti pentru a putea să ne atingem acest obiectiv de realizare a independenţei energetice într-un orizont de timp pe care l-am înţeles de la domnul ministru al Energiei că poate să nu depăşească cinci ani”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a participat marți la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de uscare gaze naturale – Grup 145.

Criză mondială a energiei a fost gestionată mai prost în România

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la Antena 3, că este momentul ca România să devină independentă energetic, prin crearea unei companii energetice naționale. Aceasta ar urma să producă energie dintr-un mix de surse și care să poată asigura într-un interval de 3-5 ani independența energetică a României.

Șeful social-democraților este de părere că traversăm o criză mondială a energiei, care a fost gestionată mai prost în România.

„Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde și nuclear și pe cărbuni și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani România să fie independentă energetic”, a conchis Ciolacu.