Evenimentul Zilei > Politica > 82% dintre români nu au încredere în politicieni. Cum vrea Marcel Ciolacu să salveze țara: „E normal să avem o repulsie”
82% dintre români nu au încredere în politicieni. Cum vrea Marcel Ciolacu să salveze țara: „E normal să avem o repulsie”

82% dintre români nu au încredere în politicieni. Cum vrea Marcel Ciolacu să salveze țara: „E normal să avem o repulsie”

82% dintre români sunt de părere că România merge într-o direcție greșită. Neîncrederea cetățenilor în clasa politică a atins cote extraordinar de înalte, unele voci susținând că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când are loc un astfel de fenomen. „Noi am stat 50 de ani sub comunism. E normal că avem o repulsie în a ne mai spune cineva ce trebuie să facem”, a comentat președintele PSD, Marcel Ciolacu, situația în cauză.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cei mai mulți dintre români ar vota cu social-democrații, arată un sondaj de opinie realizat de Avangarde.

PSD, fruntaș în opțiunile de vot ale românilor

Iată ce procente ar obține partidele politice din țară în prezent:

  • PSD 40%;
  • PNL 17%;
  • AUR 15%;
  • USR 11%;
  • UDMR 5%;
  • PMP 4%;
  • PPUSL 4%;
  • PRO ROMÂNIA 1% ;
  • ALDE 1%;
  • Alte formațiuni politice 2%.

Cum recâștigă PSD încrederea românilor în politicieni

Solicitat să comenteze situația partidelor din țară în acord cu noile scoruri dezvăluite de sondajul de opinie citat, președintele PSD a precizat că își dorește o guvernare eficientă.

„Noi am stat 50 de ani sub comunism. E normal că avem o repulsie în a ne mai spune cineva ce trebuie să facem. (…) Este evident că este o stabilitate în Parlament. Nu faci astfel de alianțe dacă nu dorești să faci şi reforme. Marile coaliţii spre acest lucru trebuie să se îndrepte să deblochezi lucrurile la fondurile europene, infrastructura, sănătatea”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Referitor la neîncrederea românilor în clasa politică, președintele PSD a precizat că „este evident că performanța guvernării a fost dezastruoasă”. „E un efort comun şi PSD plătește anumite note de plată pe care nu le-a consumat. Am avut de ales să lăsăm România să se ducă într-o direcție greșită în continuare sau să intervenim cu specialişti noştri şi să ne asumăm acest ministere esențiale să încercam ce este de salvat”, s-a exprimat Marcel Ciolacu.

Alianța PNL-PSD, „o echipă pentru binele României”

„Cred că această cifră care nu pentru prima oară a contat cel mai mult în decizia PSD de a intrat la guvernare. Era evident că ţara se îndreaptă spre un dezastru o instabilitate, o disoluție a statului şi se vedea că nu mai exista o încredere a românilor în guvern şi statul român. E acel moment în acre strângi partidul si spui stăm şi ne uităm la sondajele de opinie şi așteptam să se nenorocească şi partidele adversare şi România sau intervenim şi aducem această stabilitate guvernamentală şi încheiem această criză politica pe un tren negativ.

Ne-am asumat cele mai grele ministere şi aici vorbesc de ministerul Sănătăţii, infrastructura, transporturile , agricultura. Vor urma niște luni de muncă li va trebui să recâștigam încrederea românilor.

Neapărat antivirale în farmacii, neapărat alt sistem de abordare a vaccinării. Și nu în ultimul rând cred că trebuie o lege nu neapărat certificat verde, nu ştiu Stop Covid, predictibilă și științific să se demonstreze de ce trebuiesc luate măsuri. Și să nu mai așteptăm în ultimul moment să intervenim când deja s-a pornit tăvălugul și avem câte 500 de decese”, a mai completat Marcel Ciolacu.

Politicianul a subliniat că „se pare că încet, încet” alianța dintre PSD și PNL devine „o echipă pentru binele României”, care trebuie să aibă „temele foarte clare”.

USR trebuie să răspundă penal pentru gestionarea pandemiei

Social-democratul și-a exprimat speranța ca șefii incompetenți care au gestionat iresponsabil portofoliul Sănătății să răspundă penal, făcând referire la partidul USR.

„Am avut întâlniri cu ambasadorii țărilor nordice şi mi-au spus că primele lucruri pe care le-au comunicat au fost reacțiile adverse apoi ce înseamnă vaccinarea. La noi a fost o neîncredere în autorități.

Cum a condus USR Ministerul Sănătăţii este inadmisibil. Văd că tot mai scot capul de parcă nu au fost la guvernare. Tot ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate şi nu numai cu COVID, neaccesul bolnavilor cronici la sistemul de sănătate şi altele eu sper să răspundă penal pentru aceste lucruri.

Am văzut că în Franţa au început pentru că nu numai corupția ucide dar şi incompetența şi neglijenta. Când îţi asumi asemenea demnități trebuie să te uiți în oglindă dacă faci faţă sau nu mai ales în momente atât de grele pentru România”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție televizată la Antena3.

Președintele PSD a mai fost întrebat despre impunerea certificatului verde, însă a refuzat să intervină într-o astfel de discuție, cu mențiunea că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este cel în măsură să vorbească despre acest subiect.