Evenimentul ZileiPoliticaSchimbarea anului în România îl vizează pe Arafat! Calculele au fost deja făcute. Nu mai este pe placul nimănui

Schimbarea anului în România îl vizează pe Arafat! Calculele au fost deja făcute. Nu mai este pe placul nimănui

Schimbarea anului în România îl vizează pe Arafat! Calculele au fost deja făcute. Nu mai este pe placul nimănui
Secretarul de stat Raed Arafat ar putea pierde o parte din atribuțiile care i-au fost desemnate pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Activitatea desfășurată de Raed Arafat nu este pe placul PSD, astfel că liderii partidului intenționează să-i mai taie din atribuții. Acestea vor fi preluate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Sorin Grindeanu care a precizat că Rafila este „un specialist, un om respectat în domeniul Sănătății”. Potrivit unor surse politice, în perioada următoare atribuțiile șefului DSU vor fi rediscutate la nivelul guvernului.

De altfel, încă de a audierea sa din Parlament, Alexandru Rafila a dat de înțeles că nu se va mai ocupa de gestionarea măsurilor anti-pandemice. Acesta, deși actualul ministru a recunoscut că DSU „și-a făcut bine treaba”. El a precizat că măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății, iar nu de altă instituție.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, spunea Alexandru Rafila.

E posibil să ne vaccinăm anual împotriva Covid-19
sursă: EvZ

Combaterea pandemiei și interesele electorale ale PSD

Motivele pentru care se dorește limitarea atribuțiilor lui Raed Arafat ar avea legătură, se pare, cu interesele electorale ale PSD. Pentru ministrul Alexandru Rafila, ca și pentru partidul său, este deosebit de important ca măsurile anti-pandemice să nu-i deranjeze pe alegătorii PSD. Mulți dintre aceștia sunt anti-vacciniști, opozanți ai măsurilor de restricție sanitară și care nu sunt de acord cu introducerea certificatului digital.

Alexandru Rafila este la mijloc, între necesitatea adoptării unor măsuri de combatere a pandemiei și menținerea electoratului aproape de PSD, în perspectiva alegerilor din 2024. De altfel, în acest context au apărut și tensiunile din ședința de guvern de vineri. Astfel, Raed Arafat a propus testarea tuturor celor care vin în țară, începând de duminică, mai ales ca urmare a răspândirii noii variante de coronavirus Omicron.

Pe de altă parte, politicienii PSD Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – și Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor – s-au opus unei asemenea măsuri. Argumentul, de ordin electoral, a fost legat de blocarea vămilor în perioada sărbătorilor, când românii din Diaspora se întorc acasă.

Pe cale de consecință Raed Arafat a primit sarcină să revină cu un alt proiect de gestionare a pandemiei în perioada vacanței de iarnă, conform unor surse citate de Digi24.

foto: arhiva EVZ

PSD vrea să mute decizia la Alexandru Rafila

Vicepremierul PSD Sorin Grindeanu a declarat, conform aceleași surse, că ședința nu a fost tensionată și că „s-au prezentat argumente pro și contra” urmând să se elaboreze o nouă hotărâre cu o implicare mai mare din partea Ministerului Sănătății.

„Eu am mai spus aceste lucruri. Nimeni nu știa cine erau specialiștii din acel comitet tehnico-științific și nimeni nu explica. Asta e un mare minus care trebuie îndreptat. Lucrurile trebuie explicate mai bine, nu să trântim diverse hotărâri care bulversează populația. Aceste tipuri de hotărâri trebuie să fie argumentate”, a declarat Sorin Grindeanu.


Accesează: