Cancerul de prostată, cel mai răspândit în această țară UE. Supraviețuirea crește chiar și în cele mai grave cazuri

Cancerul de prostată, cel mai răspândit în această țară UE. Supraviețuirea crește chiar și în cele mai grave cazuri Cancer. Sursa foto Pixabay

Cancerul de prostată este cel mai răspândit în rândul populației masculine din Italia şi reprezintă 20% din toate cazurile de cancer diagnosticate la vârsta de peste 50 de ani.

Cancerul de prostată este cel mai răspândit în Italia. Supraviețuirea la 5 și 10 ani de la diagnosticare este foarte ridicată și astăzi este în creștere chiar și în cazurile cele mai grave, precum cele hormono-sensibile metastatice. Din acest motiv, Asociația Italiană de Oncologie Medicală (AIOM) și Fundația AIOM lansează o nouă campanie de informare pentru a sensibiliza medicii oncologi, dar și pacienții, îngrijitorii, instituțiile și populația cu privire la noua disponibilitate terapeutică pentru acest neoplasm.

Cancerul de prostată este  cel mai răspândit în Italia

În 2023, cancerul de prostată a afectat 41.100 de bărbați din Italia și s-a înregistrat o creștere a cazurilor noi cu 14% pe an, în ultimii trei ani. Peste 60% dintre pacienți reușesc să învingă definitiv carcinomul, chiar și cei afectați de cele mai grave forme ale tumorii.

Introducerea terapiilor țintite – explică Saverio Cinieri, președintele Fundației AIOM, într-o conferință de presă online – a schimbat istoria luptei împotriva acestui carcinom. Până acum un deceniu, opțiunile terapeutice pentru anumite situații clinice erau foarte limitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, în schimb, sunt disponibile medicamente noi și o secvență de linii multiple de tratament. Proiectul AIOM implică răspândirea unui newsletter pentru specialiști, interviuri video cu principalii experți italieni, seminarii web pentru pacienți și îngrijitori și activitate puternică pe rețelele de socializare.

Mitoza Meioza Celulă Diviziunea - Imagine gratuită pe Pixabay - PixabayCancer de prostată. Sursa foto: Pixabay

În majoritatea cazurilor, boala evoluează și devine rezistentă la castrare

Succese au apărut și într-un cadru anterior al bolii metastatice hormono-sensibile. În acest subgrup de pacienți, doar 30% supraviețuiesc la cinci ani de la diagnostic. În majoritatea cazurilor, boala evoluează și devine rezistentă la castrare. Cu alte cuvinte, terapia hormonală nu produce beneficii suficiente și sunt absolut necesare alte tratamente, mai eficiente.

O strategie care a îmbunătățit și mai mult controlul bolii metastatice hormono-sensibile a fost utilizarea unui inhibitor oral de nouă generație a receptorilor de androgeni, cum ar fi Darolutamida, care, de exemplu, s-a dovedit că reduce riscul de deces cu 32%, dacă este administrat împreună cu terapia hormonală și chimioterapi, subliniază Marcello Tucci, directorul Secției de Oncologie de la Spitalul Cardinal Massaia din Asti.

Numai în Italia, adaugă Orazio Caffo, directorul Unității de Oncologie Medicală a Spitalului "Santa Chiara" din Trente peste 564.000 de bărbați trăiesc cu un diagnostic, iar numărul lor s-a dublat cu mult față de acum 10 ani. La baza acestor date epidemiologice există și probabilitatea mai mare de identificare a bolii prin teste precum dozajul Psa sau Digital Rectal Exam (DRE). Mai mult, asistăm la o îmbătrânire generală a populației și la prezența tot mai mare a factorilor de risc. Vârsta este unul dintre factorii de risc, "alături de obezitate, alimentație și fumat, iar apoi sunt factorii hormonali și genetici", continuă Cinieri.

Peste 40 de imagini gratuite cu Rna și Biologie - Pixabay

Cancer de prostată. Sursa foto: Pixabay

Cancerul de prostată se ridică la 1,4 milioane la nivel global

Conform celor mai recente date, diagnosticele anuale la nivel mondial de cancer de prostată se ridică la 1,4 milioane. În general, în stadiile incipiente boala este asimptomatică. Numai atunci când progresează apar unele simptome nespecifice, precum scăderea puterii jetului urinar, hematurie, disurie și dureri perineale.

În stadiile avansate, însă, scheletul este adesea primul loc unde apar metastaze. Astfel, se dezvoltă durerea osoasă caracteristică, localizată preponderent la nivelul coloanei vertebrale", precizează Tucci. Dacă cancerul este limitat la prostată, acesta poate fi tratat cu intervenții chirurgicale sau radioterapie, explică experții. Cu toate acestea, atunci când boala prezintă metastaze în faza sensibilă la hormoni, este esențial să se intensifice terapia de privare de androgeni cu terapie hormonală de nouă generație sau chimioterapie.

Un alt pas înainte în blocarea dezvoltării tumorii vine de la molecula de Darolutamidă, care reprezintă o nouă și importantă opțiune terapeutică, atunci când este adăugată la terapia de privare de androgeni și chimioterapie. Medicamentul a obținut aprobarea de la Comisia Europeană în urmă cu un an și ne așteptăm ca în curând să fie disponibil și pentru medicii și pacienții italieni, concluzionează Caffo.

Trebuie depistă orice mutație a bolii și a interveni cu promptitudine

Este o strategie care devine din ce în ce mai populară – explică Caffo –, dar acestea sunt cazuri selecționate: de fapt, se referă la pacienți cu risc scăzut, cu boală limitată, și există protocoale precise de identificare a unor astfel de pacienți, cărora li se poate aplica supravegherea activă, care trebuie să fie însoțită și de un sprijin psihologic adecvat. În mod firesc, precizează medicul oncolog, demersul de supraveghere activă nu înseamnă a nu face nimic, ci mai degrabă înseamnă a monitoriza atent, pentru a depista orice mutație a bolii și a interveni cu promptitudine, când și dacă acest lucru devine necesar, adică doar atunci când este cu adevărat nevoie.

Această abordare, continuă Caffo, evită, prin urmare, tratamentele inutile, cu beneficii pentru pacienți. Mai mult, astăzi există date clare, care evidențiază modul în care utilizarea supravegherii active este mai mare acolo unde echipele multidisciplinare sunt operaționale, pentru a avea grijă de pacient. Acest lucru demonstrează importanța crucială a gestionării multidisciplinare, adică cu prezența diverșilor specialiști în echipă, inclusiv a pacienţilor cu acest tip de neoplasm, relatează ansa.it.