Evenimentul Zilei > Actualitate > Campanie de Crăciun organizată de studenţii de la Universitatea Babeş Boyai pentru colegii orfani
Campanie de Crăciun organizată de studenţii de la Universitatea Babeş Boyai pentru colegii orfani

Campanie de Crăciun organizată de studenţii de la Universitatea Babeş Boyai pentru colegii orfani

Studenţii de la Universitatea Babeş-Bolyai vând ceai şi cafea pentru a strânge bani de Crăciun pentru colegii lor orfani, informează Agerpres.

Campania 'Hai la o cafea' se desfăşoară pe parcursul a patru zile, timp în care câţiva zeci de voluntari vând ceai, cafea, cărţi şi semne de carte. Banii care se vor aduna vor fi folosiţi pentru a ajuta pe 15 studenţi a căror situaţie familială este mai dificilă. Este vorba despre tineri care sunt orfani de ambii părinţi şi care au posibilităţi financiare limitate.

'Încercăm să-i ajutăm pe studenţii orfani sau care provin din centrele de plasament şi de le facem un mic cadou, în valoare de 250 de lei. De fapt o sută de lei sunt daţi sub formă de bani cash, iar 100 sub formă de vouchere la librării, iar de 50 de lei le facem un mic pacheţel cu dulciuri, stick-uri, pixuri şi ce considerăm noi că mai au ei nevoie', a declarat Georgiana Coroianu, care este implicată în organizarea campaniei.

Campania 'Hai la o cafea' a ajuns deja la cea de-a noua ediţie, timp în care şi acţiunile studenţilor s-au amplificat – de la un singur centru de vânzare a cafelei, plasat în clădirea centrală a UBB, au ajuns la organizarea a patru puncte de vânzare, precum şi la atragerea unui număr mai mare de voluntari. Numărul studenţilor orfani pe care îi pot ajuta a crescut şi el, de la 7-8 în anii de început ai campaniei, la 15-16.

'Studenţii pe care îi ajutăm sunt orfani de ambii părinţi şi ne ghidăm şi după listele de la serviciul social. De asemenea, încercăm să oferim cadourile tot altor studenţi, să nu le dăm tot celor care au mai primit. Ne orientăm mai mult către cei din anul II şi III, mai ales că aceştia din urmă vor avea anul acesta şi susţinerea examenului de licenţă', a mai spus Georgiana Coroianu.

Ideea acestui proiect a venit, în urmă cu mulţi ani de zile, de la un profesor de la Facultatea de Istorie, iar ulterior studenţii de la masteratul de 'Istorie şi socio-antropologia epocii moderne' s-au ocupat de derularea campaniei şi au transmis-o apoi şi generaţiilor noi.

'Eu din anul II de facultate fac voluntariat pentru această campanie, acum sunt la doctorat. Am vrut să ajut acest proiect care este destinat copiilor cu probleme speciale din UBB. Eu cred că este un ajutor binevenit din partea colegilor lor', a spus şi Răducu Ruşeţ, care este absolvent al Facultăţii de Istorie.

Între timp studenţii care se ocupă de campanie au reuşit şi atragerea unei firme care le oferă gratuit paharele de plastic, cafeaua şi zahărul pe care le vând, şi pentru că s-a dovedit a fi o iniţiativă de succes, de anul acesta acţiunea este organizată de două ori pe an, atât de Crăciun, cât şi de Paşte.