Cantitatea ideală de calorii pe care ar trebui să o consumăm zilnic. Calculele unui cardiolog

Cantitatea ideală de calorii pe care ar trebui să o consumăm zilnic. Calculele unui cardiolog Sursa foto: Dreamstime

Un nou studiu publicat în revista Nature Metabolism sugerează că un consum prea mare de proteine poate fi dăunător pentru artere.

Cercetarea, condusă de Babak Razani, MD, Ph.D., profesor de cardiologie la Universitatea din Pittsburgh, a constatat că un consum excesiv de proteine poate duce la ateroscleroză, care reprezintă acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor.

Această acumulare, numită și placă, poate face ca arterele să se îngusteze, blocând circulația sângelui sau să se spargă, ceea ce poate duce la formarea unui cheag de sânge. Dacă mai mult de 22% din caloriile alimentare provin din proteine, poate duce la o activare crescută a celulelor imune care joacă un rol în formarea plăcii de sânge în artere.

Dieta, mâncare, Michael Mosley

Sursa foto: Dreamstime

Datele colectate în ultimul deceniu au arătat că americanii consumă multe proteine, în principal de la animale, iar aproape un sfert din populația SUA obține peste 22% din totalul caloriilor zilnice doar din proteine. Razani a propus că tendința de consum ridicat de proteine se datorează, cel mai probabil, ideii comune că proteinele alimentare sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, dar prea multe ar putea fi dăunătoare pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumul ridicat de calorii

Potrivit National Institutes of Health, pentru a-și menține greutatea, femeile ar trebui să consume în medie 2.000 de calorii pe zi, iar bărbații ar trebui să consume 2.500 de calorii pe zi. În medie, dacă femeile consumă mai mult de 440 de calorii de proteine, iar bărbații mai mult de 550 de calorii de proteine, ar putea exista riscul de a provoca deteriorarea arterelor.

Studiul a analizat o combinație de mici studii la om și experimente pe șoareci și celule într-o farfurie Petri. Cercetătorii au descoperit că leucina, un aminoacid esențial și un semnal bazat pe nutrienți pentru a activa sinteza proteinelor, este principalul responsabil pentru macrofagele anormale, care reprezintă activarea celulelor albe din sânge și un risc de ateroscleroză. Diferențele dintre nivelurile de leucină dintre dietele cu proteine vegetale și animale ar putea fi motivul pentru care se explică efectele diferite asupra inimii, vaselor de sânge și sănătății metabolice.