Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu. ÎCCJ respinge acuzațiile, pe motiv că sunt nefondate

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu. ÎCCJ respinge acuzațiile, pe motiv că sunt nefondate

Luni, 20 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe Călin Popescu-Tăriceanu în dosarul în care era acuzat de infracțiunile abuz în serviciu şi complicitate la uzurparea calităţilor oficiale. Tăriceanu era acuzat de Parchetul General de păstrarea în funcție a unui senator incompatibil.

ÎCCJ îl achită pe Călin Popescu-Tăriceanu, motivând că apelurile formulate de părțile din dosar sunt nefondate, astfel că partea civilă Matei Cristian are de achitat suma de 5.950 lei lui Tăriceanu.

ÎCCJ îl achită definitiv pe Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales”, motivează ÎCCJ în minuta deciziei.

În decembrie 2020, Parchetul General îl trimitea în judecată pe inculpatul Călin Popescu -Tăriceanu, acuzat fiind de neconstatarea și nesupunerea la vot în Senat a încetării mandatului senatorului Cristian Marciu, care se afla în incompatibilitatea de a-și exercita funcția publică, dat fiind că  avea o decizie definitivă dată de judecători în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Marciu, în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator

Senatorul Cristian Marciu și fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au fost achitați de un complet al ÎCCJ format din trei judecători în primă instanță, după ce, Irina Kuglay, procurorul de şedinţă, a cerut achitarea, motivând că normele legislative care stau la baza acuzațiilor formulate împotriva inculpaților „generează confuzie”, fără a se consulta cu colegii procurori implicați în anchetă.

Mai apoi, Parchetul General a făcut apel. Instituția susține că, în baza Legii nr. 176/2010, inculpatul Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator, pentru că avea interdicția de a mai ocupa funcții publice vreme de trei ani, începând din 4 martie 2015, conform sentinței definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Tăriceanu reclama o anchetă neconstituţională şi nelegală

În cazul lui Tăriceanu, procurorii acuză că, între 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, anume că nu a constatat încetarea mandatului de senator deținut de Marciu, în contradicție cu Statutul deputaţilor şi al senatorilor, stipulat în Legea nr. 96/2006, alături de nesupunerea la vot în Senat a hotărârii de vacantare a locului de senator.

În martie 2020, Tăriceanu era audiat de procurori, declarând că este vizat de o anchetă neconstituţională şi nelegală, asta pentru că membrii Parlamentului nu pot fi acuzați de fapte de abuz în serviciu, căci nu au atribuții de funcționari publici.

Călin Popescu-Tăriceanu mai este implicat într-un dosar, cel al licenţelor Microsoft, dosar instrumentat de Instanţa Supremă, în care Tăriceanu este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari. Un alt dosar legat de numele lui Tăriceanu este și cel al retrocedării frauduloase a Fermei Băneasa, dosar în care a fost achitat împotriva acuzației de mărturie mincinoasă, conform Digi 24.